Az év embere

2023.02.21. 18:00

Galamb Alex nem akar polgármester lenni, tanító viszont igen

Az újdonsült Az év embere jelentkezett a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanítói szakára és ezen a pályán képzeli el a jövőjét.

Szaniszló Bálint

Galamb Alex kis védencei körében. Tudatosan készül a tanítói pályára

Fotó: Ádám János

A roma származású fiatalember a hátrányos helyzetű gyermekek mentorálásáért, a saját életével való személyes példaadásért érdemelte ki az elismerést. Az újdonsült díjazott a Rádió 1 reggeli adásában válaszolt Sebestyén Balázsék kérdéseire. Alex elmondta, hogy már maga a jelölés is megtiszteltetés volt számára. A jelöltek között ő volt a legfiatalabb a maga 25 évével, ráadásul az egyetlen roma származású. 

Úgy véli, hogy a díjat nem ő maga, hanem a cigány közösség érdemelte ki.

Érdemes tanulni 

Mint elmondta, a saját példáján is láthatzó, hogy érdemes tanulni. Sikerült pék szakmát szereznie, leérettségizett és van jó munkahelye is. Közben cukrásznak is tanult. Most a legnagyobb álma küszöbén van: jelentkezett a Tokaj-Hegyalja Egyetemre, tanítóképző szakra. 

Az előalkalmassági vizsga sikerült és a pontok is azt mutatják, hogy van esély, hogy szeptembertől tanítónak tanuljak az egyetemen

– mondta. Alexnek egyébként már most is vannak „kis tanítványai”, hiszen az általa életre hívott „Sütni jó!” Alapítányon keresztül ma már nemcsak a lakóhelyén, Hernádnémetiben élő cigánygyerekek számára mutatja be a pék szakma alapfogásait és ezen keresztül a munkavégzésen alapuló érvényesülés lehetőségét, hanem szerte a megyében és az országban is. Két és fél év alatt félszáz településre látogatott el és mintegy 5 ezer gyereket tudott bevonni a foglalkozásokba. Nagy örömmel számolt be róla, hogy egyik tanítványa jövőre már jelentkezhet pék szakmát oktató szakképző iskolába.

Érdemes tanítani 

Alex egyébként tudatosan készül a tanulói pályára, mert – mint mondja, de eddigi tetteiből is látszik – nagyon szeret gyermekekkel foglalkozni. Az inspirálja, hogy látja a gyermekeken nevelésének, oktatásának hatását. A következő választáson akár polgármester is lehetne Galamb Alex, vetődött fel félig tréfásan a műsorban. Erre Alex ezt mondta: 

Jujuj, egyelőre nem akarok politikai pályára lépni, van így is elég dolgom...

Az év embere és Az év sportolója szavazás győzteseinek listája ide kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában