Tudományos konferencia

2023.02.08. 14:00

Fókuszban a pedagógusképzés reformja

Fontos, hogy az egyetem olyan oktatási és kutatási tevékenységet folytasson, ami hasznos a közoktatás számára.

A pedagógia, a gyógypedagógia, a tanárképzés, a művészeti nevelés és a köznevelés aktuális kérdései, friss kutatási eredményei kerültek terítékre a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Tanárképző Intézete által szervezett „Hatékonyság és koherencia a pedagógiában, gyógypedagógiában és a tanárképzésben” címmel megrendezett nemzetközi tudományos konferenciának. A virtuális térben zajló tudományos eszmecserén, amelyet a Bölcsészettudományi Kar dékánja, dr. Illésné dr. Kovács Mária nyitott meg, 15 szekcióban, 137 előadó mutatta be munkáját és kutatásait, a hazaiak mellett ghánai, kenyai, indonéziai, mianmari, ukrán, román és szlovák szakemberek.

„A legaktuálisabb kérdés a közoktatás és a felsőoktatás közötti kapcsolat megerősítése. Fontos, hogy az egyetem olyan oktatási és kutatási tevékenységet folytasson, ami hasznos a közoktatás számára, a közoktatásban pedig olyan hallgatók, olyan leendő pedagógusok jelenjenek meg, akik értenek az oktatáshoz” – fogalmazta meg a konferencia legfontosabb üzentét Kovácsné dr. Nagy Emese, a Tanárképző Intézet intézetigazgatója. Ehhez a tematikához kapcsolódtak a tanácskozás előadásai, és a plenáris előadás fókuszában is a tanárképzés reformjának gondolata állt.

Az idei tanévtől az oktatás reformja a pedagógiai felsőoktatást is érintette. Előtérbe került a gyakorlatorientált tanárképzés, amelynek központjába a valós tapasztalatszerzés került.

„Elkerülhetetlen, hogy a Miskolci Egyetemről olyan hallgatók kerüljenek ki, akik felkészültek arra is, hogy a tudásban és szocializáltságban heterogén gyerekcsoportok neveléséhez értsenek” – szögezte le Kovácsné dr. Nagy Emese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában