Lövöldözés is volt

2023.02.09. 10:45

Fidesz: már tömegközlekedni is veszélyes Miskolcon - frissítve!

„Lövöldözés a villamosmegállóban, zaklatás a villamoson. Már tömegközlekedni is veszélyes Miskolcon” címmel adott ki közleményt dr. Nagy Ákos, a Fidesz városi frakcióvezetője.

BOON

Fotó: Bujdos Tibor

„Az utóbbi napok eseményei ismét rávilágítanak arra, amit mi már sokszor elmondtunk az előző években: folyamatosan romlik a miskolciak szubjektív biztonságérzete, a város több pontján sem sikerül fenntartani a rendet. Szomorúan látjuk, hogy most már tömegközlekedni is veszélyes. Legutóbb az Újgyőri főtéren követtek el fiatalkorúak csoportos rablást, néhány napja pedig arról kaptunk hírt, hogy egy fiatal lányt zaklattak a villamoson és lövöldözéssé fajult egy verekedés egy villamosmegállóban. Lassanként már tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha egy amerikai akciófilmben lennénk, pedig ez csak a szomorú valóság Miskolcról” – írja dr. Nagy Ákos.

„Három és fél év alatt kritikán aluli lett a városi közbiztonság és biztonságérzet, egyre rosszabb a helyzet, nemhogy nem tett a város a közrend fenntartásáért és előremozdításáért, hanem épp ellenkezőleg. 2019-ben még volt seriff-rendszer, voltak kiképzett kutyás járőrök, volt lovas mezőőrség. Azóta mindez megszűnt, radikálisan lecsökkent a rendészet létszáma, ezzel párhuzamosan pedig növekedni kezdett a közterületen elkövetett bűnesetek száma, a garázdaság és a kéregetés is. Sokan csak menekülnek az összeverődött bandáktól és az önkívületi állapotban lévő, kábult fiatalkorúaktól” – teszi hozzá a frakcióvezető.

Szilágyi Szabolcs, a rendészeti biztosság elnöke, a DK helyi képviselője | Fotós: ÉM

„Sunyi módon hallgat az elmúlt napok eseményeiről a város felelős alpolgármestere és a rendészeti bizottság DK-s elnöke, Szilágyi Szabolcs is. A gyurcsányista baloldal három és fél év alatt teljesen tönkretette a miskolci közbiztonságot. Ha Gyurcsánynak a miskolci közgyűlésben ülő emberei eddig nem tudtak semmit sem tenni Miskolc közbiztonságáért, akkor a következőkben sem várhatunk mást. Felszólítjuk a városvezetést, hogy azonnal cselekedjen, mert ha ezt nem teszi meg, akkor Miskolc évtizedekre csúszik vissza az időben, amikor sötétedés után már senkinek nem volt ajánlatos kimozdulni!” – zárta közleményét dr. Nagy Ákos, a Fidesz miskolci frakcióvezetője.

A közleményben elhangzottak kapcsán a miskolci városházához fordultunk, hogy érdeklődjünk, hogyan látják a miskolci közbiztonság helyzetét és milyen lépéseket tartanak fontosnak. 

A Fidesz frakcióvetője által elmondottakra Badány Lajos, Miskolc MJV alpolgármestere reagált, portálunknak elküldött válaszában. 
„A közbiztonság fenntartása országos szinten, így Miskolcon is állami feladat, amelyet a rendőrség végez. Természetesen jelen helyzetben mindez megnövekedett terhet jelent számukra is, hiszen az elszabadult infláció, a létfeltételek romlása – értem ezalatt a munkalehetőségek beszűkülését is – mind több miskolci családot egzisztenciális válságba taszít. S mikor ez egy súlyos szociális problémákkal küzdő társadalmi réteggel párosul, akkor hosszú távon törvényszerűen a bűncselekmények felszaporodását eredményezi. Az elmúlt években sok „kétkezi” munkás megélhetését biztosította az úgynevezett „hetelés”, amikor egy hétig vidéken, külföldön dolgoztak, s hétvégére tértek haza. Ők most munkalehetőség hiányában itthon ülnek, s előbb-utóbb majd egyéb forrásból kell megszerezniük a mindennapi betevőt.

Meglátásom szerint a központilag szintén alulfinanszírozott rendőrség lehetőségeihez képest helyi szinten mindent megpróbál megtenni a közbiztonság fenntartása érdekében, de amikor érezhetően csökken a közterületi gyalogos járőrszolgálatot teljesítők száma, félő, hogy ennek hatékonysága egyre kevésbé lesz képes biztosítani a lakosság által elvárt szintet.

Miskolc MJV Önkormányzata az ismert külső gazdasági körülmények miatt szintén komoly pénzügyi nehézségekkel küzd, de ennek ellenére éves 80 millió forint keretösszeggel támogatja az állami rendőrség munkáját. Ez – hangsúlyozom – önként és erőn felül vállalt feladat, amelyet a közbiztonság megerősítése érdekében teszünk. Túl ezen – szintén önként vállalt feladatként – működtetjük az Önkormányzati Rendészetet, amely hathatós segítséget nyújt a rendőrség számára akár a bűncselekmények megelőzése vagy éppen az elkövetők felkutatása terén. Az országos szinten is kiemelkedő önkormányzati kamerarendszer segítségével számtalan cselekmény felderítése történt meg, ezzel is javítva a rendőrség munkájának eredményességét.

A MIŐR-nél a korábbi évekhez hasonlóan működik az aktív járőrszolgálat, s a hatékony munka eredményeképpen folyamatosan nő az állomány által végrehajtott intézkedések száma. Azonban meg kell állapítani, hogy esélytelen küzdelem lesz mind a rendészet, mind pedig a rendőrség erőfeszítése, ha az elszabadult infláció, növekvő munkanélküliség már a társadalom egyre szélesebb rétegének napi szintű megélhetését veszélyezteti.” – írta Badány Lajos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában