Részvételi Program

2023.02.05. 17:00

Ékszerdoboz lehetne a miskolci Tetemvár és a kerékpáros közlekedés is biztonságosabb

Innovatív ötletek a részvételi költségvetésen: két nyertes pályázó mesélt portálunknak az ötletükről és a jövőbeli elképzelésükről.

Ujlaki Attila

A kerékpáros közlekedés biztonságosabbá tétele is ott a célok között

Fotó: Ádám János

A vármegyeszékhely önkormányzata tavaly hirdette meg a Részvételi Programját, amelyhez az idén már részvételi költségvetés is társult. A forrás felhasználására a miskolciak tehettek javaslatot, majd a tervezzukmiskolcot.hu oldalon szavazni lehetett az ötletekre. A miskolciaknak lehetőségük nyílt pro és kontra érvelni az egyes javaslatok mellett vagy ellen, kifejtve az adott témával kapcsolatos általánosabb várospolitikai megfontolásokat vagy akár helyhez kötött konkrétumokat. A legtöbb szavazatot kapott ötletek forrásokhoz jutnak a jövőben a céljuk megvalósításához. 

A „Legyen a Tetemvár, Miskolc új ékszerdoboza” című pályázat is nyert forrást az első részvételi költségvetésből. A projektről Bitó-Balogh Zsanett beszélt a boon.hu-nak. 

„A pályázatnak az a lényege, hogy szerettünk volna rávilágítani arra a tényre, hogy a Tetemváron lévő szeméthalmok, amik gyakorlatilag több méteresek, nem most kerültek oda” – mondta. Hozzátette: ez a probléma már több évtizedes. 

„A legfontosabb célunk, hogy megmutassuk mindenkinek, a Tetemvár az adottságai miatt sokkal szebb is lehetne” – hangsúlyozta. Arra is kitért, hogy az emberek szerint sincs rendben, hogy ennyi szemét van ott. 

Úgy véli, hogy nem olyan családok lakják azt a területet, akik szemetet halmoznának fel, így az ott lakók szenvednek a felgyülemlett illegális hulladéktól. 

„Cselekedni szeretnénk, mert a célunk az, hogy a Tetemvár a város új ékszerdoboza legyen. Rendszeresen ötletlenük azon a csapatommal, hogy mit tudunk tenni a városrészért” – mutatott rá. Azt is elmondta, hogy a megnyert forrást a terület tisztítására fogják fordítani.

Biztonság a középpontban

A „Gyalogos, vagy kerékpáros előnyitás jelzőlámpás csomópontokban” nevű pályázattal a Kerékpáros Miskolc Egyesület nyert. Vascsák Roland az egyesület elnökhelyettese beszélt portálunknak az ötletről.

„Részben közlekedésbiztonsági szempontból, részben a fenntartható közlekedési módok előnyben részesítése érdekében világszerte egyre szélesebb körben alkalmazzák a jelzőlámpás csomópontokban azt, hogy a gyalogos- vagy a kerékpáros forgalom néhány másodperccel korábban kap zöld jelzést, mint a gépjárművek” – mondta.

Hozzátette: ezáltal a gépjárművezetők elinduláskor már látják a mozgásban lévő úthasználókat, ez a nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján jelentősen csökkenti a balesetveszélyt – mutatott rá. Miskolcon például a Kiss-Ernő úton a Thököly utcából balra kanyarodó gépkocsik és a zebra viszonyábanjavasolta ennek megvalósítását, ahol korábban halálos gyalogos gázolás is történt. Olyan közterületi szemetesekre is kapnak forrást, amelyeket kerékpározók, futók mozgás közben is tudnak használni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában