Törökország

2023.02.08. 14:00

Eddig tizenhárom elhunytat találtak Lehoczkiék

A miskolci tagokkal is felálló hattagú magyar mentőcsoport kedd éjszaka óta dolgozik a földrengés sújtotta Törökországban.

Hegyi Erika

Forrás: Ozan Kose/AFP

Szerda délig 13 elhunytat talált meg és a kiemelésükben is segítséget nyújtott az a magyar mentőcsoport, melynek tagja Lehoczki László, a miskolci Spider Menőcsapat vezetője és nevelt lánya, Niki is.

A hattagú egység kedd este érkezett meg a földrengés sújtotta régióba. Azonnal felépítették a sátortáborukat, majd indultak is Hatay-ba. Kedd éjszaka óta dolgoznak, túlélők után kutatva. A csoport tagjai jól vannak, de nagyon fáradtak, tudatta a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület, melynek elnöke, Lukács Péter is a magyar egység tagja.

Négy kutyával

Mint arról korábban írtunk, négy mentőkutya segíti a Lehoczki László vezetésével kedden Törökországba indult hatfős mentőcsapat munkáját. Lehoczki László, a Spider vezetője a sok éve mellette dolgozó nevelt lányával, Nikivel, valamint a LEGOTT, az Életjel, a Főnix és a Hajdú mentőcsoportok egy-egy szakemberével szállt repülőre. Négylábú segítőik Hope (német juhász), Nózi (welsh terrier), Smile (tacskó) és King (Malinois), mindannyian speciálisan képzett mentőkutyák.

Mint Lehoczki László emlékeztetett rá, a Spider mentőcsoport tagjai már több alkalommal segítettek Törökországban földrengések utáni mentéseknél a túlélők és az áldozatok felkutatásában. Nem volt kérdés, hogy a mostani helyzetben is szeretnének segíteni, amit jeleztek a törökországi kapcsolataiknak, és a felajánlásukat követően az ankarai nagykövet segítségével, valamint hazánk Külügyminisztériumának támogatásával indultak el a hétfő hajnali földrengés sújtotta területre. Isztambulból Adanába, onnan pedig Patarába mentek, mivel az ottani koordinációs központba irányítják a magyar mentőcsapatokat. Úgy indultak útnak, hogy önellátóak lesznek, és egyelőre 5 napra terveznek, de mivel élő- és halottkereső kutyáik vannak, ezért készek arra, hogy segítséget nyújtsanak az áldozatok felkutatásában, azaz, hogy romeltakarításkor a gépek előtt átvizsgálják a területet. A mentést azonban nehezíti, hogy folyamatosak az utórengések, és nagyon hideg van.

11 ezer áldozat

Törökországban 8 ezer 754 megerősített halálos áldozata van a hétfő hajnali földrengésnek – jelentette be szerdán a földrengés sújtotta övezetben Recep Tayyip Erdogan török elnök. Ezzel a Szíriában közölt több mint 2 ezer 200 halálos áldozattal együtt a földmozgás több mint 11 ezer ember életét oltotta ki a szerda déli adatok alapján. Erdogan elnök a dél-törökországi Kahramanmarasban felállított sátorvárosban arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma 49 ezer 133-ra nőtt.

A török államfő elmondta, hogy a mentési munkálatokat az első nap több nehézség hátráltatta, főként, ami a repülőtereket és az utakat illette, de a második napra és mostanra urai lettek a helyzetnek. Elismerte ugyanakkor, hogy az üzemanyag-ellátással továbbra is gondok vannak a katasztrófa sújtotta térségben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában