Retro

2023.02.02. 21:00

Bandába verődve kéregettek a 8-10 éves gyerekek

Miről írt 10 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap január 29-i számában találtunk egy érdekes írást a gyerekkoldusokról.

ÉM

A megyeszékhely forgalmas útszakaszain tűntek fel elsősorban a kéregető gyerekek

Fotó: Bujdos Tibor

Fényes nappal, Miskolc belvárosában találkozott az Észak-Magyarország riportere a kéregető gyerekekkel. Erről írt is a megyei napilap a 2013. január 29-i lapszámban. A helyszín az egyik gyorsétterem környéke volt. A gyerekek az arra járó autósoknak szomorú arccal mondták: „Éhes vagyok, tessék adni egy kis aprót!” Amikor ételt kínáltak nekik, azt nem fogadták el. Ha valamelyikük kapott egy kis aprót, a többiek lestek rá, és a bokor mögött verekedtek meg a fémpénzért.

A koldulás szabálysértésnek számít, de ha 14 év alatti gyerekekről van szó, akkor nem büntethetőek. „Ilyen esetben a rend­őrség felveszi a kapcsolatot a szülőkkel, és amennyiben veszélyeztetve érzik a gyermeket, ideiglenesen intézetbe küldhetik” – sorolta a rendőrség kommunikációs munkatársa. A gyámügyi hivatal illetékesétől azt tudhatták meg az olvasók, hogy a gyermekvédelmi törvény értelmében minden veszélyeztetett gyermek ügyével foglalkozniuk kell. Ismerik a főbb helyeket, ahol gyakorta kéregetnek gyermekek, őket folyamatosan ellenőrzik, de mindig újabb és újabb helyeken bukkannak fel koldulók, az esetek nagy többségében nem miskolci lakosok. A környező településekről vonattal, busszal érkeznek teljes – többgyermekes – családok, a szülők és a gyermekek külön posztokon kéregetnek, és délután a hazautazáskor találkoznak. Céljuk kizárólag a pénzszerzés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában