Andrássy emlékév lett 2023

2023.02.05. 15:00

Andrássy Gyulára emlékeznek Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely egy mellszobor elkészíttetésével is szeretne adózni a történelmi személyiség munkássága előtt.

Gróf Andrássy Gyula arcképe

Fotó: PH, Sátoraljaújhely

Andrássy emlékévvé nyilvánította 2023-at a sátoraljaújhelyi önkormányzat – közölte a boon.hu-val Dankó Dénes alpolgármester. Kétszáz éve, 1823-ban született gróf Andrássy Gyula miniszterelnök, a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja. Kivételes politikai tehetségnek, a szabadság szerelmesének, művelt, nagyvonalú, megfontolt államférfinak tartják a történészek. 

Több szállal is kötődik Sátoraljaújhelyhez. Az újhelyi piaristáknál tanult, a szabadságharc előtt Zemplén vármegye követe majd főispánja volt, 1861-től Sátoraljaújhely követeként tevékenykedett az országgyűlésben. Az idei évet ezért nyilvánította Andrássy emlékévvé a sátoraljaújhelyi önkormányzat. A megemlékezés sorozat sokféle programot tartalmaz. A 14 év felettiek például pályázhatnak gróf Andrássy Gyula Facebook profilját, szeretnének eljátszani a gondolattal, hogyan is használná ma egy ilyen kaliberű közéleti szereplő a mai kor kommunikációs adottságait – mondta az alpolgármester. Mindezeken túl kiállítás létrehozását is tervezik, a Sátoraljaújhelyi Levéltárban ugyanis nagyon sok Andrássy Gyulához kötődő iratot őriznek. Egy mellszobor elkészíttetésével is szeretne adózni a város a történelmi alak munkássága előtt. Konferenciát rendeznek és a tervek szerint egy film is készül a Zemplén Televízió bevonásával az egykori miniszterelnökről. Az előkészítő bizottság már megkezdte a munkát – mondta Dankó Dénes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában