Retro

2023.02.20. 15:00

A sárospataki főiskolán spórolt volna a Miskolci Egyetem

Miről írt 10 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 2013. február 20-i számából idézünk: Sárospatakon nem kértek a Miskolci Egyetem takarékossági tervéből.

ÉM

A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem jellegzetes épülete

Fotó: MW

A történet éppen tíz esztendős: a pataki felsőoktatási intézmény akkoriban a Miskolci Egyetem főiskolai karaként működött. Az egyetem veszteséggel zárta 2012-t, és arra kellett készülnie, hogy másfél milliárd forinttal csökken az állami támogatása 2013-ban. Az Észak-Magyarországnak nyilatkozott az akkori rektor, Patkó Gyula: 14 pontos megszorító tervet fogadtak el, ennek részeként kezdeményezték a sárospataki telephely megszüntetését is. A sárospatakiak viszont nem kértek ebből: a helyi polgármester, Aros János is megszólalt: „Sárospataknak szerves része a Comenius Főiskola, nem hagyhatjuk sem azt, hogy más épületbe költözzön, sem azt, hogy megszűnjön Patakon a főiskolai képzés”. 

A Comenius kari tanácsa pedig egyhangú döntést hozott: kezdeményezik a pataki főiskolai kar leválását a Miskolci Egyetemről és ezzel egyidőben az egri Eszterházy Károly Főiskolához való csatlakozás mellett is állást foglaltak. „Az egri főiskola középtávú terveiben régóta szerepel a teljes pedagógusképzési vertikum integrálása – mondta a megyei napilapnak 2013. február 20-án dr. Hauser Zoltán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora – jelezve, hogy örömmel veszik a patakiak csatlakozását.

Mostanra újabb fordulatot vett a sárospataki felsőoktatás ügye: újabban Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) néven működik, megújult képzési profillal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában