Módosítanák a Kreszt

2023.02.05. 09:00

A Lánglovagok kezdeményezik, hogy legyen tilos a parkolás a tűzcsapok előtt

A KRESZ módosítását szeretnék elérni a hatékonyabb és gyorsabb munka érdekében a tűzoltók. Meggyőződésük, hogy a hosszú másodpercek életekbe kerülhetnek.

Póczos Nikolett

Parkolás tűzcsap mellett

Fotó: MW

Gyakori probléma, hogy az autósok a föld feletti tűzcsaphoz túl közel várakoznak, vagy a föld alatti tűzcsapok aknájára ráparkolnak. Arra hivatkoznak, hogy a Kresz alapján ez jelenleg nem tilos, pedig az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet használati szabálya alapján szabadtéren a tűzoltó vízforrások hozzáférhetőségét, akadálytalan megközelíthetőségét állandóan biztosítani kell, azokat eltorlaszolni még átmenetileg sem szabad. A Lánglovagok szerint a tűzcsapoknál a ,,Különösen veszélyes hely” útburkolati jelet használják, de azok gyakran lekopnak.

Módosítás nélkül nem oldódik meg a probléma

Ezért kezdeményezi a Lánglovagok Egyesület a Kresz módosítását, hogy a tűzcsaptól számított 1 méteres sugarú körben – függetlenül attól, hogy útburkolati jel vagy jelzőtábla esetlegesen engedélyezné – a járművel való várakozás tilos legyen, erről közleményt is eljuttattak szerkesztőségünkbe.

Kis-Guczi Péter, a Lánglovagok Egyesület elnöke megkeresésünkre elmondta, ez a probléma szerintük a Kresz módosítás nélkül nem oldódik meg. Hangsúlyozta, szükségük van a szakembereknek a tűzcsaptól számított 1 méteres sugarú körre a lángok megfékezéséhez. Az elnök példaként említette, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. belső szabályzata is előírja, és annak szükségszerűségét a Dr. Balogh Imre Emlékpályázaton 2021-ben „A tűzoltói beavatkozásokat elősegítő műszaki megoldások a vízforrások környezetében” című díjnyertes pályamű is alátámasztotta.

Az, hogy hol van föld feletti tűzcsap, elég egyértelmű, a föld alatti tűzcsapok esetében pedig segít egy külön tábla, de ennek jelentésével nincsenek mindig tisztában a közlekedés résztvevői.

Dojcsák Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a boon.hu-nak megerősítette, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályzók szerint szabadtéren a tűzoltó vízforrások hozzáférhetőségét, akadálytalan megközelíthetőségét mindig biztosítani kell, hiszen szükség esetén ez elengedhetetlen a tűzoltók gyorsabb és hatékonyabb beavatkozásához. Időnként előfordul, hogy a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek a tűzoltáshoz szükséges vizet a káreset közelében található tűzcsapokból kell pótolni, vagy közvetlenül biztosítani. Mindez akkor hajtható gyorsan és zökkenőmentesen végre, ha a vizet vételező tűzoltógépjármű a kellő mértékben, akadálymentesen meg tudja közelíteni a tűzcsapot, illetve ha elegendő szabad tér áll rendelkezésre az ezzel járó szerelési és táplálási feladatok elvégzéséhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában