Előadás

2023.02.07. 20:19

A kiégés nem csak felnőtteket érint

Már az iskolás korú gyerekeknél, fiatal egyetemistáknál is megfigyelhető ez a jelenség.

BOON

Fotós: Ádám János

Kedden este az MCC (Mathias Corvinus Collegium) Miskolci Képzési Központjában a fiatalkori vagy gyermekkori kiégés volt a téma. A kiégés (burnout) szó kezdetben az orvosi és pszichológiai szakzsargon része volt, manapság azonban már a mindennapokban is gyakran használjuk a kifejezést. Az elmúlt két évtizedben elsősorban a munkahelyi kiégéssel foglalkozott a pszichológia, napjainkban azonban a diákok és egyetemi hallgatók tanulmányaik során szintén beszámolnak hasonló kimerüléssel, motivációvesztéssel és elszemélytelenedéssel járó tünetekről, amelyek gátolják őket a céljaik elérésében. 

A jeleket azonban meg kell tudni különböztetni. Mert lehet szó egyszerű fáradtságról, átmeneti motivációhiányról, de akár súlyos kiégésről is. Jagodics Balázs pszichológus – a Szegedi Tudományegyetem oktatója – miskolci előadásának célja az volt, hogy az eseményen résztvevő szülők pontosabb ismereteket szerezzenek a kiégésről és az ahhoz vezető okokról, illetve a lehetséges megelőzésről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában