Földrengés

2023.02.09. 19:16

A Baráthegyi kutyaiskola vezetője is Törökországban kutat túlélők után, fotók!

„Sok az utórengés. Utcán és autókban élnek az emberek. Tüzet raknak mindenütt, raknak rá minden szemetet, sok a füst” – üzente nekünk ma délután a törökországi mentésben részt vevő dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vezetője.

BOON

Forrás: Kröpfl Erzsébet/Kutyákkal Határok Nélkül Alapítvány

Megmozdult a világ, hogy segítsen Törökországban és Szíriában a pusztító földrengés után. A magyar mentőcsapat tagjaként jelenleg Antakya városában küzd az emberéletekért dr. Mezősi Tamás és mentőkutyája, Trafi.

A Baptista mentőcsapat eddig tíz embert talált meg a romok alatt, köztük hét túlélőt sikerült kimenekíteniük. Kora reggeltől késő estig tart a kutatás. Nagyon fáradtak már, de a megmentett életek erőt adnak nekik a fizikailag és lelkileg nehéz munkához. 

Eligazítás mentés előtt
Forrás: Kröpfl Erzsébet/Kutyákkal Határok Nélkül Alapítvány

Mezősi Tamás elmondta:

Annyira elkapott minket a lendület, hogy életeket mentsünk, hogy szerdán még az előre eltervezett váltásokat sem tartottuk és a csapat minden tagja egész nap dolgozott. Az első napokban a legnagyobb az esélye annak, hogy élő embereket találjunk a romok alatt, ami az idő múltával sajnos egyre csökken. Munka közben volt lehetőség arra, hogy szusszanjunk egyet és pihentessük a kutyáinkat is, miközben a jelzésüket műszerekkel ellenőriztük és a túlélők kiemelésének megszervezése alatt is. A csapatunkba tartozó emberek és kutyák jól vannak, nem sérültünk meg a romok között.

Dr. Mezősi Tamás és Trafi, illetve dr. Löcher Zsuzsanna katonaorvos és Scotty éppen az egyik kutatási helyszínről tart a másikra
Forrás: Kröpfl Erzsébet/Kutyákkal Határok Nélkül Alapítvány

Dr. Mezősi Tamás a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vezetője mentőkutyázással kezdte a pályafutását, amit tovább folytatott a vakvezetőkutya-képzés mellett. Trafit is ő képezte. Jelenleg Trafi az egyetlen kutya Magyarországon, aki emelt szintű vizsgával rendelkezik nyomkövetésben, területkeresésben és romkutatásban is. Tamás és Trafi a Baptista Szeretetszolgálat, HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport tagjaként, a Kutyákkal az Életért Alapítvány színeiben tartózkodik Törökországban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában