Fejlesztés

2023.01.26. 14:10

Miskolc zöldebbé tétele a tét

Indul az új miskolci hulladékválogató próbaüzeme.

Pap Gyula

Fotó: Bujdos Tibor

Mérföldkövéhez érkezett a „Hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén, különös tekintettel az elkülönített hulladék előkezelő rendszerre” elnevezésű KEHOP projekt, amely újabb lépés Miskolc még zöldebbé és fenntarthatóbbá válásának folyamatában – mondta el köszöntőjében Veres Pál Miskolc polgármestere a csütörtöki projektismertető rendezvényen.

Egyik legjelentősebb 

A zöldebb város a Nagy-Miskolc programom egyik legjelentősebb célja és vállalása, ezért szereztünk be új elektromos buszokat, ezért tervezzük zöld folyosó kialakítását a Szinva patak mentén, ezért vállaltuk, hogy 10 ezer fát ültetünk 2025-ig, ezért támogatjuk a mikromobilitást, fejlesztjük a kerékpárút-hálózatunkat és ezért adtunk át olyan négykerék meghajtású hulladékszállító autókat amelyek a legnehezebben megközelíthető helyekről is el tudják vinni a szemetet – tette hozzá. 

Boglár Tamás a Mento Kft. projektvezetője ismertette: a projektben építtetőként a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás, a Hernád Völgye és Térsége Szilárdhulladékkezelési Önkormányzati Társulás, illetve a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás vesz részt, a kivitelezési munkálatokat a Mento Környezetkultúra Kft. és a Közgép Zrt. végzi. A beruházás 2023. márciusára fejeződik be. A projekt támogatási összege 4 milliárd forint. 

A projekt célja a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításával, területi optimalizáció útján a B.-A.-Z. megyében kialakított új hulladékgazdálkodási régióban a hulladékgazdálkodás országos elvárásait és céljait meghatározó Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben (OHKT) előírt kötelezettségek teljesítése. Ennek, illetve a minél hatékonyabb működés érdekében épült meg az új szelektív hulladékválogató csarnok és a kiszolgáló infrastruktúra Miskolcon, a már működő hulladékgazdálkodási központ közelében, amelynek tulajdonosa Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata – tájékoztatott a projektvezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában