Energiatámogatás

2023.01.03. 11:30

Miskolc polgármestere kevesli az újabb állami támogatást (frissítve!)

Vármegyénkben Miskolc kapta a legtöbb - újabb - támogatást, 1,2 milliárd forintot. Veres Pál polgármester szerint 17 milliárd forint kellene az energiaáremelések ellensúlyozására.

Szaniszló Bálint

Összesen 44 milliárd forint energiatámogatást osztott szét a kormány a tízezer lakos feletti településeknek – jelentette be január 2-án este a Miniszterelnökség. A települések azért szorulnak kormányzati támogatásra, mert a háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak sokszorosára emelkedtek, a kormány célja, hogy ebben a helyzetben is a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson. A támogatásért cserébe takarékosságot kért a kormány, az érintett önkormányzatoknak alapos tervet kellett készíteniük a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről.  

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 6 városa - köztük a vármegyeszékhely, Miskolc - részesült a támogatási keretből. A legtöbbet a vármegyeszékhely, Miskolc kapja, mintegy 1,2 milliárd forintot, Ózd közel 390 milliót, Mezőkövesd pedig csaknem 130 millió forint plusz pénzt könyvelhet el. Sárospatak több mint 117, Sajószentpéter közel 90, Sátoraljaújhely pedig mintegy 50 millió forinthoz jut. 

 

Köszönik, de több jár? 

„Miután ősszel drasztikusan megemelkedtek az energiaárak, más önkormányzati vezetőkkel  együtt – pártállástól függetlenül – több fórumon is jeleztük, amennyiben a kormányzat nem lép közbe, veszélybe kerülhet a működésünk, veszélybe kerülhet az alapfeladatok ellátása. Veszélybe kerülhet Miskolc!” – fogalmazott január 3-ai Facebook-bejegyzésében Veres Pál polgármester. Így folytatja: „A kormány ekkor kijelölte az utat számunkra: az alapfeladatok működtetése az elsődleges. Azaz az óvodai, bölcsődei, szociális, idősellátás fenntartása a cél, ha ezekre nem elegendő a forrásunk, akkor kerülhet sor állami szerepvállalásra. Takarékossági tervet kellett készítenünk – mint minden helyhatóságnak –, ezt több szakminisztériumba is eljuttattuk, tárgyaltunk Balla György miniszteri biztossal, tárgyaltunk Varga Mihály pénzügyminiszterrel és számos szaktárcával. Jeleztük, a város és a Miskolc Holding Zrt. idei évi költségvetéséből az elszabadult energiaárak miatt 17 milliárd forint hiányzik. Azaz ennyi plusz forrás kellene ahhoz, hogy a szolgáltatásokban a tavalyi színvonalat fenntarthassuk, hogy a város megfelelően működhessen.”  

„A Miniszterelnökség hétfőn bejelentette, Miskolc 1,2 milliárd forint energiatámogatást kap. Természetesen ez is segítség, köszönjük, de a miskolciaknak több jár. Folytatjuk a tárgyalásokat, hiszen további kormányzati szerepvállalásra van szükség ahhoz, hogy 2023-as évet teljesíteni tudjuk. Dolgozunk tovább Miskolcért, a miskolciakért!”

További segítség!  

Mindeközben 2022. december 28-án jelent meg az energiaügyi miniszter azon rendelete, mely módosította az úgynevezett külön kezelt intézmények távhőszolgáltatás hatósági hődíját 2023. január 1-jei hatállyal. A külön kezelt intézmények (például az önkormányzati intézmények, a színház, óvodák, iskolák, kórházak, egyetem) távhőszolgáltatásra vonatkozó hatósági díjtételei esetében az alapdíjakban nem történik változás, a hődíj azonban 44 százalékkal, a vízfelmelegítési díj ára 42 százalékkal csökken. 

Az úgynevezett egyéb felhasználók távhőszolgáltatásra vonatkozó díjtételek esetén az alapdíjak szintén nem változnak, a hődíj ára itt 54 százalékkal, a vízmelegítési díj pedig 59 százalékkal kerül kevesebbe január 1-je óta.  

Tehát a miskolci önkormányzat és intézményei számára is ennek megfelelően csökkennek az energiaköltségek. 

Veres Pál a támogatásról

Miskolc polgármesterét személyesen is megkérdeztük a kapott kormányzati támogatás kapcsán:

„Nyilvánvaló volt nyár végén, ősz elején, hogy az infláció, az energiaválság, az energia áremelések, a bizonytalan gazdasági helyzet és az európai uniós forrásokra való várakozás gondot jelenthet valamennyi önkormányzat számára. Éppen ezért azt mondtuk, hogy kormányzati támogatás nélkül nagyon nehezen tudjuk megoldani ezt a helyzetet. Már az előző év végének a befejezése is, de az újév tervezése különösen nehéz” – jelentette ki Veres Pál. „A Megyei Jogú Városok Szövetségében kezdeményeztem, hogy üljön le a kormány és tárgyaljon arról, hogy milyen támogatásról és forrásról lehet szó állami támogatások tekintetében. Ezek a tárgyalások több lépésben megtörténtek. Az idei költségvetési év a Miskolc Holdig Zrt. és a város tekintetében 16-17 milliárd forint többlettámogatás igénnyel rendelkezik. Egyelőre nem látjuk, hogy ezt az összeget honnan fogjuk előteremteni. A város költségvetésében ez körülbelül 4-5 milliárd forintot jelent.”

Debrecen többet kapott

138 városi és 17 kerületi önkormányzat összességében 44 milliárd forintos kiegészítő támogatásban részesült. Miskolc városa 1,2 milliárd forintot kapott.

„Mostani tudásunk szerint nagyjából egy negyedévre elegendő ez a kiegészítő támogatás. Nyíregyháza, Szeged, Pécs és Miskolc körülbelül egyforma összeget kapott. Debrecen viszont jelentősen többet, annak ellenére, hogy közszolgáltatásokban mi is ugyanolyan feladatokat látunk el. Azt gondolom, hogy ők örüljenek neki. Köszönjük a támogatást, hiszen most minden segítség számít és minden kormányzati szerepvállalás nagyon fontos! Bízom abban, hogy ez még csak egy első lépcső és lesz ennek folytatása. Éppen ezért a tárgyalásokat még folytatni fogjuk Miskolcért a miskolciak érdekében. Igazán hosszú távra tervezni most nagyon nehéz, mert a gáz ára picit lejjebb ment, a távhő ára is majdnem megfeleződött, viszont az áram ára háromszorosára növekedett az elmúlt hónapokban. A kapott támogatás egy negyed, egy ötöd évre valamiféle stabilitást jelenthet, de nem fejezhetjük be a takarékossági intézkedéseket és vészforgatókönyveket is gyártanunk kell, mert nem tudhatjuk, hogy mi lesz tavasszal” – fűzte hozzá a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában