Kedvezmény

2023.01.25. 20:00

Igazi KINCS: Harminc év, négy gyerek

A 30 év alattiak adómentessége miatt a gyermekgondozási ellátások összege is jelentősen nő.

ÉM

A 30 év alatti, valamint a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességének hatására emelkedik a csecsemőgondozási díj (csed) és a gyermekgondozási díj (gyed) összege is

 – hívta fel a figyelmet a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS). Felidézték, hogy január 1-jétől szja-mentességet élveznek azok a nők is, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket, hasonlóan a négygyermekes anyákhoz, akiknek már 2020 óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ez a lehetőség pedig nemcsak a munkabérre vonatkozik, hanem a gyermekgondozási ellátásokra is, amelyek összege ezáltal jelentősen nő. 

30 év alatt mentesülünk a szja alól 

A csecsemőgondozási díj (csed) összege – amelyet 168 napig kapnak az édesanyák – 2021 júliusa óta megegyezik a korábbi fizetés 100 százalékával, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le belőle. A 30 éves koruk előtt szülő vagy a negyedik gyermeküknek életet adó nők azonban a csed ideje alatt is mentesülnek az szja megfizetése alól, így a korábbi bruttó fizetésükkel azonos összegű ellátásban részesülhetnek – ismertette a KINCS. Hozzátették, az szja-mentesség az átlagbér mértékéig, azaz 500 ezer forintig érvényesíthető, így havonta akár 75 ezer forinttal többet kaphatnak a 30 év alatti, valamint a négygyermekes édesanyák. 

Jelentősen többet vihetnek haza 

A KINCS számításai szerint a fiatal párok nettó jövedelme a családalapítást követően harmadával nőhet. Például egy 27 éves, fejenként bruttó 400 ezer forintot kereső pár a gyerekvállalás előtt összesen 532 ezer forintot vihet haza. Ha összeházasodnak, és megszületik az első gyermekük, akkor – az anya szja-mentességének, a családi adókedvezménynek, az első házasok adókedvezményének és a családi pótléknak köszönhetően – 693 ezer forintra nő a nettó jövedelmük, azaz 30 százalékkal több bevételre tesznek szert. Emellett 2023-ban változatlan feltételekkel vehető fel a 10 millió forintos babaváró támogatás, amely a gyermek megszületését követően azonnal kamatmentes kölcsönné válik – jegyezték meg a közleményben. 

Örülnek a döntésnek 

Portálunk beszélt egy édesanyával, aki 30 év alatti és jelenleg két kisfiával van otthon, valamint nemsokára megszületik a harmadik gyermekük. ,,A férjemmel tavaly előtt házasodtunk össze, akkor született meg a második gyermekünk" - mondta Nagyné Kovács Dóra. Hozzátette: Hallottak az új szabályozásról, azonban még annyira friss, hogy nem tudják mely részek fognak rájuk vonatkozni. "Én most jelenleg gyeden vagyok, a férjem dolgozik és nemsokára megszületik a harmadik csemeténk. Több családtámogatási lehetőséget is igénybe vettünk és még szeretnénk mindenképpen gyermeket vállalni a jövőben, mert nagy öröm számunkra a gyermekvállalás" - tette hozzá. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában