Fejlesztések aranykora

2023.01.29. 21:00

Hálaadó istentisztelet Bánhorvátiban: ,,A békéért hittel is tenni lehet"

Soltész Miklós államtitkár is ott volt vasárnap Bánhorvátiban. Azt kérte: az elmúlt években megújult templomokat ,,töltsük meg békét óhajtó, közös imádsággal"

Soltész Miklós államtitkár is ott volt vasárnap Bánhorvátiban. Azt kérte: az elmúlt években megújult templomokat "töltsük meg békét óhajtó, közös imádsággal"

Fotó: Vajda János

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint úgy látja, hogy a békéért hittel is tenni lehet. Soltész Miklós erről vasárnap beszélt, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Bánhorvátiban, a felújított református templomban tartott hálaadó istentisztelet után, fontosnak nevezve, hogy az elmúlt években megújult templomokat ,,töltsük meg békét óhajtó, közös imádsággal".

Az államtitkár azt mondta: az elmúlt bő egy évtized aranykor volt Magyarországon a fejlesztések, ezen belül a templomfelújítások és közösségi házak építése szempontjából. Úgy fogalmazott: a magyarok az anyaországban és a határokon túl is felismerték, hogy itt az idő "a kommunisták okozta pusztítás" rendbetételére.

Így valósult meg a bánhorváti református templom felújítása is, amely előbb 60 millió forintos kormányzati támogatásból kívülről újult meg, majd a kabinet további 150 millió forintos segítségének köszönhetően belső terét is sikerült helyreállítani és korszerűsíteni - mondta.

Ugyanakkor - tette hozzá Soltész Miklós - míg Bánhorváti egy fontos beruházás eredményét ünnepli, az ukrán határ közelében élő emberek rettegnek. Ezért minden eszközt és fórumot meg kell ragadni a béke megteremtéséhez - hangsúlyozta.

Emlékeztetett: ez a munka mindig az alapvető szinteken, a családokban és az egyházi közösségekben, majd a felekezetek között kezdődik.

Az államtitkár szörnyűnek és gyalázatosnak nevezte, hogy Európában "a fontosnak mondott vezetők" a béke helyett szankciókról és fegyverszállításról beszélnek, tönkretéve saját országaikat és a kelet-közép-európai térséget is. Két "számottevő vezető" van, aki a békességet folyton kéri, beszél róla és tesz is érte: Ferenc pápa és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke - jegyezte meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában