Döntésre vár

2023.01.17. 20:00

Enged-e az energiaválság miatti szigorból Miskolc?

Több intézményt bezártak az ősszel takarékosságból. A miskolci önkormányzat vezetése folyamatosan vizsgálja a helyzetet és ennek ismeretében dönt arról, hogy legyen-e további szigorítás, vagy eljött az enyhítés ideje.

Szaniszló Bálint

Tavaly szeptember végén jelentette be a miskolci önkormányzat, hogy az energiaválság miatt városvédelmi intézkedések bevezetéséről döntött a városvezetés. A spórolást saját magán kezdte a város, hiszen a polgármesteri hivatal két telephelyét - a Széchenyi utca 107., illetve a Petőfi utca 39. szám alatti épületet - bezárják, a hivatali a dolgozók átköltöztek a központi épületbe.

A Miskolci Nemzeti Színház bezárta a Kamaraszínházat és a Játékszínt és a fűtés teljesítményét 18 fokos belső hőmérsékletre állították. A Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. a Malom épületében minimum 12 fokos fűtést kért. A Miskolci Csodamalom Bábszínház a lekötött előadásait a színházteremben és a kamarateremben megtartotta, aztán bezárt. A Miskolci Kulturális Központ bezárta az Ady Endre Művelődési Házat, a Gárdonyi Géza Művelődési Házat, a Görömbölyi Művelődési Házat, illetve a Vasgyári Közösségi Házat. A Művészetek Háza, 18 fok biztosítása mellett nyitva tart, az előre meghirdetett előadásokat megtartják. Október 21-e óta nem fogadnak olvasókat a miskolci fiókkönyvtárak. A Herman Ottó Múzeum központi épülete a Pannon-tenger Múzeummal továbbra is nyitva áll a látogatók előtt, az egyéb kiállítóterek működése átmenetileg szünetel.

A Miskolci Sportcentrum Kft.-hez tartozó Diósgyőri Tanuszoda bezárt. A Miskolci Atlétikai Centrum, az MVSC Sporttelep, a Papp József Sporttelep és az Ifjúsági Sporttelep, a Csorbatelep működése is szünetel.  

A Kemény Dénes Sportuszoda tavaly 70, az idei első negyedévre 77 millió forint állami támogatást kap az energiaszámlák kifizetésére, így továbbra is teljes gőzzel működik.

Elemzik a helyzetet 

A kényszerintézkedéseket részben az "év végéig", részben bizonytalan ideig vezették be azzal a kitétellel, hogy időközben újratárgyalják, felülbírálják a helyzetet. Az év eleje ebben vízválasztó volt, hiszen változtak - jórészt csökkentek - az energiahordozók (gáz, távhő, áram) intézményi tarifái.

Megkérdeztük az önkormányzat sajtó osztályát, hogy várható-e és ha igen, mikor változás a tavaly ősszel bevezetett korlátozásokban. Azt a választ kaptuk, hogy az energiaárak új díjszabása az általános igazgatási szünet idején vált ismertté, így a további intézkedések meghozatala, illetve a meglévők újragondolása, feloldása még folyamatban van.

Mint megtudtuk, az önkormányzat jelenleg is vizsgálja az intézmények gazdasági helyzetét, az idei évi tervezett költségvetésüket, és azt, hogy az új energiaárakkal kapcsolatban milyen pozitív, illetve negatív változások várhatók. Ezek ismeretében dönt a város a további szigorításokról, illetve enyhítésekről. A Városvédelmi Egyeztető Testület ülései rendszeresek, Veres Pál polgármester minden héten összehívja a grémiumot.

Energiahordozók intézményi tarifái

vezetékes gáz:  

szeptember 30.: 150 Ft/m3 

október 1.: 1030 Ft/m3 

január 1.: 650 Ft/m3 

távhő:  

szeptember 30.: 4500 Ft/GJ 

október 1.: 31 000 Ft/GJ 

január 1.: 17 500 Ft/GJ 

villamosenergia:   

december 31. 62 Ft/GWh  

január 1.: 175 Ft/GWh 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában