Jön a báliszezon

2023.01.08. 11:00

Elkezdődött a farsang, február 22-ig tart az idén

A farsang a vízkereszttől (január 6.) kezdődik (azaz már benne is vagyunk) és húshagyókedd éjfélig, a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtig tartó időszak elnevezése.

A farsang hossza változó, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól számolunk vissza negyven hétköznapot és szombatot (összesen a vasárnapokkal együtt 46 napot), így megkapjuk a nagyböjt időszakának kezdetét, hamvazószerdát. E számítás szerint 2023-ban hamvazószerda február 22-ére esik, ekkor kezdődik a negyven napos nagyböjt, mely húsvétvasárnapig, április 9-ig tart.

A farsang hagyományosan a vidám lakodalmak, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

Az más kérdés, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben terveznek, szerveznek-e bálokat, mulatságokat, de ez hamarosan kiderül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában