Vízkereszt alkalmából

2023.01.08. 13:58

A Szinva-szentelés Krisztus keresztelőjét idézte fel - Fotókkal, videóval

Vasárnap a diósgyőri katolikus közösségek papjai szentelték meg a folyót vízkereszt ünnepe kapcsán.

DA

Fotó: Ádám János

A pénteki vízkereszt ünnepéhez  a vasárnap délelőtti, a diósgyőri római katolikus templomban végzett szentmise után a helyi katolikus felekezetek papjai megszentelték a Szinvát, Miskolcon, a II. János Pál pápa téren. A szertartást Papp András atya, a Miskolc-Diósgyőri Görögkatolikus Parókia parókusa végezte. Az evangéliumot olvasta és prédikált Szabó József atya, a diósgyőri Szűz Mária Szent Neve Templom plébánosa. A vízszentelésen a görögkatolikus énekek felelevenítették, amikor Keresztelő János megkeresztelte Jézus Krisztust a Jordánban. A bűntelenségével pedig alámerülése során a Megváltó egyúttal megszentelte a természetes folyóvizet. A folyóparton álló hívek maguk is bekapcsolódtak az éneklésbe.

Halál és feltámadás előképe

Szabó József atya Krisztus keresztelőjéről, a Márk evangéliumában olvasható igeszakasz alapján beszélt.

„Urunk megkeresztelkedésének ünnepe van. Itt állunk mi is egy az Isten által teremtett folyó partján, mint ahogy Jézus Krisztus a Jordánnál. Jézus beállt a bűnösök közé, azért mert közel akart hozzájuk lenni és sorsközösséget vállalt velük. Mindenben hasonlóvá lett hozzánk, a bűnt kivéve” – mondta a plébános. „Nem régen temették el XVI. Benedek pápát és ő is elmélkedik erről a jelenetről. Azt mondja, hogy Jézus Krisztus megkeresztelkedése már a kereszthalálnak, a keresztre feszítésnek az előképe. Mivel Krisztus bűntelen volt, neki nem volt szüksége a bűnbánat keresztségére. Amikor a víz alá merült, az azt jelképezte, hogy meg fog halni a mi bűneinkért. Utána pedig, ahogy feljött a vízből, előre vetítette feltámadását is és azt, hogy vele együtt, mindannyian, akik hiszünk benne, feltámadunk az örök életben. Ekkor hangzott el az a szózat, amikor az Atya szava hallatszott az égből, hogy ”Te vagy az én szerelmes Fiam, benned telik kedvem!” Ezt követően a Szentlélek galamb formájában leszállt a Messiásra. Tehát megjelent a Szentháromság képe: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Imádkozzunk ma azért is, mert ahogy Jézus szolidaritást vállalt velünk, úgy Isten is közel szeretne lenni hozzánk. A Teremtő mindent és mindenkit meg akar áldani, ami az Ő teremtménye, azért, hogy az ember számára áldás legyen az egész teremtett világ. A vízszentelés emlékeztet bennünket a saját keresztelőnkre, keresztségünkre is. Ezáltal Jézus Krisztussal együtt mi is meghaltunk és vele együtt mi is életre támadunk. A Megváltó a legnagyobb ajándékot adta nekünk. Azóta szüntelenül hangzik a mennyből számunkra is, hogy „Te vagy az én szeretett gyermekem!” Szent Pál apostol mondja, hogy ismerjétek meg Krisztusnak a minden értelmet felülhaladó szeretetét! Ezt kívánom én is mindannyiunknak!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában