Áradás

2023.01.21. 20:00

A Sajó tetőzött, a Tisza áradni kezdett

Még mindig vannak megáradt folyók, de már apadnak, azonban a Tokaj környékén lehet árvízvédelmi készültségre számítani a következőnapokban a Tisza áradása miatt.

ÉM

Fotó: Vajda János

Az árvízhelyzet már javul vármegyénkben. Sehol sincs már harmadfokú készültség a megáradt folyók miatt. Az összes vármegyénkben található folyón első és másodfokú árvízvédelmi készültség mellett vonul le az árhullám. A szakemberek azzal számolnak, hogy mivel a napokban nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék, így az árvízhelyzet sem fog romlani már. A Sajó is elkezdett apadni, délután a tetőzése már Felsőzsolcánál járt.

Marad a védelmi fokozat

Korábban már a Sajó áradása miatt lezárták a Sajóvelezd és Putnok közötti útszakaszt, azonban Sajóvelezd kerülőúttal továbbra is megközelíthető. Szintén lezárták már a 26-os főút és Sajókaza közötti szakaszt, de a település így is megközelíthető kerülővel, így nincs elzárt település a vármegyében. A folyó alsószakaszán kezdődő áradás miatt lezárták a Köröm és Muhi közötti útszakaszt, így itt a komp jelenleg nem közlekedik.

„A Sajó egyértelműen apad a felsőbb részeken, már tetőzött Sajópüspökinél” – mondta portálunknak Siklós Gabriella Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Hozzátette: nincs utánpótlás a folyók vízgyűjtő területein, ha van is az jelenleg hó. „A Tiszán kezdődött el egy lassú áradás, jelenleg Tiszabecs körül több méteres vízszint emelkedés tapasztalható. A szóvivő rámutatott: A jelentős vízszintnövekedés ellenére, védelmi fokozat alatt maradt a folyó.

„Tokaj környékén kell arra számítani, hogy főként a Bodrog és a többi mellékfolyó miatt lesz áradás, így valószínűleg a hét elején lesz egy elsőfokú árvízvédelmi készültség” – húzta alá. Azt is megtudtuk, hogy a Hernád folyón nincs semmilyen áradás, így a folyó vármegyei szakaszán nem tapasztalható jelentősebb vízszintemelkedése a folyónak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában