Segítenek

2022.12.11. 12:00

Utalványt vagy pénzt adnak tűzifára Encsen

Encs polgármester kéri, hogy a hideg, téli hónapokban még jobban figyeljünk a környezetünkben élőkre.

Encs vezetése számára fontos, hogy a városban élő embereknek megfelelő életkörülményeket biztosítson, ha pedig kell, segítséget nyújtson. A menekült emberek, a fedél nélküliek, az egyedül élő idősek, a nagycsaládosok mind-mind gondoskodásra szorulnak.
– Encset kevésbé érintette az orosz-ukrán háború miatt elindult menekülthullám – jelezte Mikola Gergely, a város polgármestere. – Olyan formában azért hatással volt ránk, hogy tavaly az autópálya építésén sok, Ukrajnából érkező munkavállaló dolgozott. A háború kitörésekor családtagjaik hozzájuk érkeztek, így a környék szálláshelyein kapacitásbeli probléma adódott. Ezt azonban az állami szerveknek sikerült rövid időn belül megoldaniuk. Nálunk tudomásom szerint jelenleg nincsenek olyan menekült emberek, akik az elmúlt hetekben érkeztek. Azonban február óta Encsen lakik egy kétgyermekes kárpátaljai magyar család. A szülők pedagógusok, sikerült elhelyezkedniük, az önkormányzat pedig biztosít számukra lakást. Örülünk, hogy itt vannak, jól beilleszkedtek. Problémát jelent azonban a városban lakók számára az energiaárak elszabadulása. A nagy alapterületű családi házakban élők gázfogyasztása nem fér bele a rezsicsökkentett keretbe. Kevés ház kapott szigetelést az elmúlt években, az ingatlanok körülbelül 20 százalékát korszerűsítették csak. Ezen a téren tehát van még hova fejlődni. Azonban lehetőségeinkhez képest mi is próbálunk segíteni – hangsúlyozta a polgármester.

Meleg lesz

Példaként említette, hogy a város saját költségén biztosítja a szociális tűzifát. Mivel 5 ezer főnél nagyobb településről van szó, ehhez nem kapnak állami támogatást. Az elmúlt években 2-4 millió forintot szántak erre a célra, de az idén duplájára nőtt az igénylők száma tavalyhoz képest. Emiatt ebben az évben 8 millió forintot biztosítunk tüzelővásárlás támogatására. Az Encsen élők 25-30 százaléka igényelt szociális tűzifát, a napokban derül ki, hogy kik jogosultak rá. Ezúttal azonban az önkormányzat nem vásárolja meg a tűzifát, hanem utalványt vagy készpénzt biztosít a rászorulóknak. Így mindenki olyan formában vásárolja meg a fát, ami a számára praktikus. Az egyedül élő időseknek az összehasogatott tűzifa a legjobb, a fiatalabbak viszont maguk is fel tudják fűrészelni és hasogatni az egy-két méteres törzseket.

– Hajléktalan emberek hivatalosan nincsenek Encsen, de olyanok igen, akik nagyon nehéz körülmények között élnek. Rájuk folyamatosan ügyelnek a családsegítő szolgálat szakemberei. A városban mindenkit arra kérünk, hogy figyeljen oda környezetében élő emberekre. Beszélgessenek velük, és ha bármilyen problémát észlelnek, például ha valakinek nincs mivel fűtenie, jelezze azt az önkormányzatnál. Védjük együtt a város lakóit! – hívta fel a figyelmet Mikola Gergely. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában