Miskolc hőséről, 140 oldalban

2022.12.03. 12:30

Mancs-történet karácsonyra

Legendás hírű mentőkutyája történetével lepi meg rajongóit Lehoczki László.

Detzky Anna

Lehoczki László és Hope, a Mancsról szóló könyvvel

Fotó: Olvasónktól

Tizenhat évvel Mancs halála után a Spider Mentőcsoport alapítója és vezetője könyvet írt Mancsról és közös munkájukról. A valós történetekből kirajzolódó életút bemutatja a mentőcsoport tevékenységét is. 

A híres németjuhászt Miskolc lakói saját hősüknek tekintik, ezért 2005-ben, halála előtt egy évvel szobrot emeltek neki a Villanyrend­őrnél

A Volt egyszer egy Mancs című könyv november közepén ötszáz példányban jött ki a nyomdából. Szép karácsonyi ajándék lehet dedikálva egy kutyamintás pólóval együtt, amelyeket a mancshope.hu oldalon lehet megrendelni. A bevétel egy részéből a helyi mentőkutyás szakembereket támogatná Lehoczki László

A Lehoczki László Official közösségi oldalon a könyv részleteinek videóanyagai is láthatóak. 

Olvasmányos történetek 

– Mancs halála után egy évvel szóba került, hogy jó lenne megírni a történetét. Főleg az adatgyűjtés telt sok időbe és a dátumok visszakeresése. Rengeteg videóanyag, újságcikk és elismerés maradt utána. A TV2-n most megy egy Mancs-film, ami fikció. Én szerettem volna megmutatni a valóságot. A család is sokszor unszolt, úgyhogy körülbelül fél év alatt befejeztem a könyvet – mesélte Lehoczki László. – Nem akartam 18 karikás könyvet írni, így néhány tragikus eseményt ki kellett hagyni a szövegből. Ugyanakkor igyekeztem minden réteghez szólni. Nem szépirodalmi művet, azaz regényt írtam, hanem röviden, tömören bemutattam a mi közös életünket 140 oldalban, olvasmányos formában, képekkel. Az első példányokat hamar elkapkodták, és már várják a második részt. Főleg a hölgyek között nagy az érdeklődés. 

Külföldön is szobrot kap 

A Spider Mentőcsoport Mancs révén tett szert nemzetközi elismertségre. 

– A kötet elején kicsit kitértem rá, hogy hogyan lettem kutyás és hogy került hozzám Mancs. Onnan kezdve rajta keresztül ismertetem a speciális mentéshez kapcsolódó életvitelt. Azt az időszakot dolgoztam föl, amíg Mancs 1999-ben megtalálta a török kislányt az izmiti földrengésben, és híres lett. A rengés után szinte azonnal tudtunk a Polgári Védelem nemzetközi egységével, társammal, Kelecsényi Csabával és Vikinggel, az Airedale terrierrel indulni. Egy olyan területen találtuk meg a kislányt, ahol már halálra volt ítélve, mert buldózerek túrták a romokat. Öt-hat óra alatt ástuk ki, amit közvetített több nemzetközileg ismert televízió. Törökországban a mai napig nagy tiszteletnek örvend Mancs. Nemrégen kaptam róla a hírt, hogy Kocaeliben, a sikeres mentés helyszínén szobrot emelnek neki, amely pontos mása a miskolcinak – jelentette be a Spider Mentőcsoport vezetője. 

Hope az új reménység 

A kutyavezető a kutya viselkedéséből mint műszerből olvas, egymásra vannak utalva. 

– Bár rengeteg kiválóságunk volt, de Mancs a sokoldalúságával, eredményeivel az összes mentőkutyánk közül kiemelkedett. Őt Csepi, egy kis ­welsh terrier tanította. Vikinggel pedig elválaszthatatlanok voltak egymástól. A következő generációnak, Radarnak és Negrónak már Mancs volt a tanítómestere. A jelenlegi kutyám, Hope adottságai ugyanazok, mint nagy elődjének. A remény nevet is ezért kapta. Olyan, mintha Mancs lelke költözött volna belé, annak ellenére, hogy külsőre más, hiszen Hope hosszú szőrű németjuhász. Viszont nem szeretném, hogy ugyanazt azt az utat járja be, mint Mancs, mert az azt jelenti, hogy nagyon nagy baj van a világban – hangsúlyozta a szerző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában