Jutalom

2022.12.07. 07:00

Kinek bőven jut, kinek csak egy kevés

Legjobban a szakképzési centrumok iskoláinak dolgozói járnak.

HE

A legtöbb munkahelyen decemberben jutalommal köszönik meg a dolgozók egész éves munkáját. Így van ez az oktatási-nevelési intézményekben is, de a jutalom összege igencsak függ attól, hogy milyen fenntartásban van az illető iskola vagy óvoda. 

A Miskolci Szakképzési Centrum egyik középiskolájának dolgozójától tudjuk, hogy ott az oktatók 50 és 150 ezer forint közötti összeget kapnak év végi jutalomként. Az összeg attól függ, hogy kinek mennyi feladata van, valamint hogy hogyan végzi a munkáját. 

Nagy különbségek 

– Az állami fenntartású oktatási intézményeknek is két csoportja van – mondta portálunknak Molnár Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke. – A szakképzéssel foglalkozó intézmények a szakképzési centrumok fenntartásában állnak, az általános iskoláknak és a gimnáziumoknak pedig a tankerületi központok a fenntartói. Tudomásom szerint az Ózdi Szakképzési Centrum intézményeinek dolgozói SZÉP-kártyára cafetériaként 150 ezer forintot kapnak, differenciálás nélkül, és a Szerencsi Szakképzési Centrum is meg tudta köszönni az elmúlt években a pedagógusok munkáját, hasonló módon. Az év végi jutalom a tankerületi központok iskoláiban azonban nem szokás. Tudomásom szerint jelentős összeget nem kapnak a dolgozók, legfeljebb néhány ezer forintot. Megint más a helyzet az egyházi és az alapítványi iskolák esetében, sőt ott vannak az óvodák. Közülük legtöbb önkormányzati fenntartásban van. Országszerte az a tapasztalat, hogy a szakképzési centrumok anyagilag jobban állnak, mint az egyéb fenntartók. Meglátásom szerint nem helyes, hogy különbséget tesznek a különböző fenntartású intézményekben dolgozó pedagógusok, oktatók között – hangsúlyozta Molnár Zoltán. 

Cafetéria 

A Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvodában is lesz jutalom, bár speciális formában. Nagy Attila, az intézmény igazgatója a Borsod Online-nak jelezte: jutalmat igazából azok kapnak, akik ebben a tanévben részt vettek vagy részt vesznek a pedagógus-minősítésben. Azoknak is megköszönik a fáradozásait, akik sok pluszmunkát végeztek, mert valamilyen speciális munkacsoport vezetői. A jutalom összege körülbelül 30 ezer forint. Emellett minden pedagógus SZÉP-kártyájára megérkezett 36 ezer forint. Tulajdonképpen a hat hónapra járó cafetériát kapják meg ilyenkor egy összegben, csakúgy, mint a tanév végén, sorolta Nagy Attila.

Nagyobb összegből gazdálkodhatnak majd az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola dolgozói, tudtuk meg Barta József igazgatótól. Itt a fenntartó, a Miskolci Egyházmegye évi néhány tízezer forint jutalmat biztosít minden munkatárs számára. Ennek az egyik részét decemberben kapják meg a kollégák, a másik részét pedig tanév végén. Mivel a görögkatolikusok védőszentje Szent Miklós, épp Miklós napján, azaz kedden érkezett a pluszpénz az iskola minden dolgozójához. 

Néhány ezer 

Nem sok ajándékot tudnak majd vásárolni a jutalmukból azok a pedagógusok, akik valamelyik tankerületi központ iskolájában dolgoznak. Fazekas Róberttől, a Gimnáziumok Országos Szövetségének választmányi tagjától megtudtuk, évekkel ezelőtt jutott néhány ezer forint a Miskolci Tankerületi Központ kollégáinak, de az összeg nem érte el fejenként a 10 ezer forintot. Ezt vásárlási utalvány formájában kapták, amit sok helyen be lehetett váltani. Tavaly azonban már csak ezer forint körüli volt a „karácsonyi kiegészítés”, az idén pedig egyelőre nincs hír jutalomról, jelezte Fazekas Róbert. 

A miskolci önkormányzat fenntartásában lévő óvodákban tavaly volt év végi pénz, tudtuk meg Makár Barnabásnétól, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai képviselőjétől. Akkor 50 ezer forint cafetériát kaptak a munkatársak SZÉP-kártyára. 

– Az idei jutalom egyelőre engedélyezés alatt áll. Bár a város most nehezebb helyzetben van, mint tavaly, de bízom benne, hogy nem lesz akadálya a kifizetésnek – mondta az érdekvédő. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában