Miskolc

2022.12.14. 17:30

Kiderült, mi épül a bezárt miskolci reptér helyére

Egy multicég szemelte ki magának logisztikai bázis céljára a szabaddá vált befektetési területet.

Szaniszló Bálint

Nem kis felzúdulást gerjesztett a miskolci közvéleményben, amikor idén tavasszal végleg bezárt a miskolci repülőtér, azaz soha többé nem szállhatnak fel és le róla repülőgépek.  

A terület tulajdonosa Miskolc, vagyonkezelője pedig a Miskolc Holding Zrt. Utóbbi társaság a Borsod Megyei Repülő Klubnak adta használatba a területet korábban, ám a megállapodás hatályát vesztette.

Döntött a közgyűlés  

A repülőtér sorsának lényegében a miskolci közgyűlés még 2021 október 7-én megtartott ülésének 2. napirendi pontja adott végső irányt. Nyilvánvalóvá vált, hogy a repülőtér megszűnik, helyén a Miskolc Holding Zrt. – a megfogalmazás szerint – „a szomszédos Mechatronikai Ipari Park bővítési területét szeretné kialakítani és lehetőséget biztosítani kereskedelmi-szolgáltató gazdasági zóna kialakítására”. Az indokok így hangzottak: „A Mechatronikai Ipari Park területének növelésével szeretnék olyan üzemek letelepedését elősegíteni, amelyek kereskedelmi-szolgáltató tevékenységet folytatnak. Ez a szándék összhangban van a város hosszú távú fejlesztési céljaival, valamint igazodik a valós piaci helyzethez.” A célok eléréséhez a területet a közgyűlés kiemelt fejlesztési zónává is nyilvánította.

Feltúrták a területet  

A repülőtér megszűnését követően egy ideig nem történt semmi, majd nyáron a terület egy részét felszántották. Ősszel pedig régészeti szondázás kezdődött meg a teljes területen, ami jelzi, hogy valamiféle beruházás előkészítése van folyamatban, amely beépítéssel jár.  

Aki  mostanában arra jár, láthatja, hogy kutatóárkokkal van tele még most is a terület, valamint munkagépek és szállítójárművek sorakoznak.  Azt már korábban – esztendőkkel ezelőtt – sejteni lehetett, hogy valamelyik külföldi nagybefektetőnek vannak szándékai a területen.  

Az a tény, hogy elsősorban kereskedelmi-szolgáltató tevékenységet képzel el az önkormányzat, illetve a Miskolc Holding a területen, jelezte, hogy vagy eleve kereskedelmi profilú társaság jöhet szóba, vagy olyan, amely a városban már rendelkezik gyártóbázissal és egyfajta logisztikai bázissal szeretné kiegészíteni tevékenységét.  

A terület elhelyezkedése kedvező, hiszen az M30-as autópálya, illetve a 26-os főközlekedési út is könnyedén elérhető a mellette elvezető miskolci elkerülőúton. Az sem elvetendő, hogy mellette halad el a Miskolc-Bánréve vasútvonal, amely bővíti a logisztikai lehetőségeket.  

A pirossal jelölt terület kerül beépítésre

Mára minden kétséget kizáróan kiderült, hogy a volt repülőtéren a Robert Bosh Powetool Kft. akar logisztikai bázist megépíteni. Az ezzel kapcsolatos előzetes vizsgálatok már folyamatban is vannak.

Hatalmas raktárépület 

A Bosch számára a közelben lévő gyártóbázisa működésének optimalizálása miatt van szüksége a területre. Az előzetes tervek  szerint mintegy 236 ezer négyzetméternyi területtel számolnak, amelyen közel 100 ezer négyzetmétert akarnak beépíteni. A tervezett épület fő funkciója a gyártóüzemek logisztikai kiszolgálása. Csarnokról van tehát szó, amelyben nyersanyagokat és késztermékeket tárolnak, illetve csomagolnak, szállításra készítenek elő. Gyártási technológiát tehát nem telepítenének a csarnokba. Mellékelt képünkön a piros vonallal határolt terület – a korábbi repülőtér – a logisztikai bázis helye. 

A logisztikai csarnokhoz iroda és szociális épület csatlakozik még majd és kialakítanak összesen 391 személyautó és 41 teherautó befogadására alkalmas felszíni parkolóterületet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában