Sikeres vizsga

2022.12.01. 16:02

Friss elsősegélynyújtók a miskolci Jezsuban

A hirtelen szívhalálban elhunytak felét meg lehetne menteni, ha lenne a közelében valaki, aki tud és mer segíteni.

Harminckét diák vett részt a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból elsősegélynyújtó tanfolyamon, és tett sikeres vizsgát. Közülük 6 tanuló volt cserkész, akik a sikeres vizsga után megkapták a különpróba jelvényüket. Bakosné Vass Krisztina iskolavédőnő több érvet említett, amelyek miatt szívügye az elsősegélynyújtás oktatása.

„Magyarországon a szív és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak. A hirtelen szívhalálban elhunytak felét meg lehetne menteni, ha lenne a közelében valaki, aki mer segíteni és ha mást nem is tehet, legalább azt tudja, hogyan kell felhívni a mentőket. Az elsősegélynyújtás annyira a mindennapunk része, hogy tanórai oktatásban is jó lenne, ha beleférne. Nagyon fontos, hasznos információkat lehet a diákoknak így átadni. Mindennapi gyakorlatban teljes mértékig használható. Ma a magyar lakosság körülbelül 4-5 százaléka tud és mer elsősegélyt nyújtani. Ha minden évben csak egy kicsit tudunk javítani ezen a statisztikán, például ezzel a jogosítványhoz szükséges tanfolyammal és az elsősegélynyújtó verseny felkészítőkkel, akkor már érdemes volt elkezdeni. A Jezsuban másokért élő ember nevelése a célunk. Ebbe a célba nagyon jól illeszkedik az elsősegélynyújtás oktatása”, mondta védőnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában