Elismerés

2022.12.05. 09:00

A sokoldalú Benke Istvánt ünnepelték Telkibányán

Magyar Érdemkereszt kitüntetést és Kiválóság-díjat kapott a 90 éves nyugalmazott bányamérnök.

BSZA

Az állami kitüntetést dr. Hörcsik Richárd adta át Benke Istvánnak

Fotó: Szajkó József

Novák Katalin köztársasági elnök Magyar Érdemkereszt kitüntetést adományozott Benke István nyugalmazott bányamérnöknek, a Telkibányai Ipartörténeti Gyűjtemény társalapítójának a magyar ásványbányászat kutatása és ipartörténeti emlékeinek megmentése érdekében végzett odaadó és önzetlen tevékenységéért. 

Az Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére megítélt elismerést dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő adta át Telkibányán a napokban. A honatya méltatásában elmondta: az elismert szakember életútja Hejőpapiból indult 1932. szeptember 27-én. Édesapja református lelkész volt. Gimnáziumi tanulmányait Sárospatakon, a Református Gimnáziumban végezte, 1952-ben érettségizett. Ezután a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemre nyert felvételt, de bányaművelő mérnöki oklevelét Sopronban kapta meg 1957-ben. Ettől kezdve egészen nyugalomba vonulásáig a bányaiparban tevékenykedett itthon és külföldön is – emelte ki a honatya. 

Benke István a műszaki feladatok mellett mindig foglalkozott bányászattörténettel – folytatta a képviselő. A visszaemlékezés szerint nagy szerepet vállalt az érc- és ásványbányászat ipartörténeti emlékeinek megmentésében, összegyűjtésében. Tagja több bányászati alapítvány kuratóriumának. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület bányászati szakcsoport vezetőjeként és a Miskolci Akadémiai Bizottság tagjaként szervezője volt több ipartörténeti kiállításnak és rendezvénynek. A bányászattörténettel kapcsolatos könyveinek, kiadványainak, szakcikkeinek száma meghaladja a százat. Legfontosabb munkája „A Magyar Bányászat Évezredes Története” öt kötete, amely kiadványnak kezdeményezője, részben írója és főszerkesztője volt – húzta alá a képviselő.

A telkibányai múzeumalapító

A laudációban a honatya kiemelte: 1970-ben Benke István egyik alapítója volt a Telkibányai Múzeumnak. A bányászati kiállítás nagyobb része az ő gyűjtésének eredménye. Közel 20 évig volt vezetője, kezelője, fejlesztője az intézménynek, amely ebben az időben érte el a legnagyobb fejlődését és a látogatók száma elérte az évi 16 ezret. Közreműködött a Rudabányai Múzeum fejlesztésében, a Miskolci Egyetem múzeumának kiépítésében és a Pálházai Perlitmúzeum létrehozásában. A telkibányai bányászat történetének több évtizedes kutatása során olyan műszaki ismeretek birtokába jutott, amelyeket végül a gyakorlatban is hasznosítani tudott. Kiváló kézügyességének köszönhetően ugyanis hiteles, arányosan kicsinyített maketteket és diorámákat készített, amelyek bemutatják a hajdani bányászat és kohászat minden fontos mozzanatát. Ezek az évről évre gyarapodó kis remekművek folyamatosan növelték a gyűjtemény vonzerejét, különösen a tanulóifjúság körében – mondta dr. Hörcsik Richárd. 

Benke-féle palackok

Benke István kézműves tehetségének további bizonyítékai az általa készített „bányászpalackok” vagy más néven „türelemüvegek”, melyek több szintre osztva bányászati jeleneteket ábrázolnak megfelelő üvegpalackba helyezett miniatűr figurákkal – emelte ki az országgyűlési képviselő. A 18-19. században születtek a klasszikus darabjai ennek a speciális iparművészeti ágnak, amivel ma már egész Európában csak néhányan foglalkoznak hagyományőrző jelleggel. 

A Benke-féle palackok természetesen a telkibányai bányászati örökséget közvetítik a szemlélőknek – hangzott el. Több bányászpalackot restaurált múzeumok részére, bemutatásukra két kiállítást szervezett, Miskolcon és Budapesten. 

A korábban felkutatott és dokumentált ércőrlő malomkövekből és mozsarakból a Múzeum udvarán kialakította a Kárpát-medence egyetlen malomkő parkját, amely 8 évszázad ércelőkészítési technológiáját mutatja be. A múzeum kertjében létrehozott egy emléktárót és a hozzá csatlakozó középkori szállítóaknát, amiben hang és fénytechnikával, bányabeli hangulatot teremtve bemutatta a középkori bányászati technológia legfontosabb munkafázisait. Kiépített egy kőzet bemutató kertrészt egy-egy Telkibányával foglalkozó geológus, szakember nevével jelölve. 

Javaslatára és tervei alapján készültek el a község múltjára vonatkozó és hagyományait bemutató létesítmények: foglalkozásokat bemutató kerti pannó, emléktáró, gejzírkút, bányásztemető, amelyek a község kedvelt látványosságai. Kezdeményezte, hogy a házak falára festve láthatók legyenek a Múzeumban őrzött régi kerámiák legszebb darabjai nagyított méretben. 2021-ben jelent meg a község 750 éves évfordulójára legújabb szakkönyve „Bányajárás Telkibányán” címmel, amelyben az utóbbi 20 év kutatásait írja le – közölte dr. Hörcsik Richárd. 

A szakestélyen Benke István átvehette a Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ Kiválóság-díját is, majd az elismert szakember előadást tartott Szent Katalinról, a magyar ércbányászok védőszentjéről is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában