Autós rémálom

2022.11.07. 07:00

Újabb helyen tűnnek fel Miskolcon a Demszky-pogácsák

Sok autós idegenkedik a sávokat leválasztó, elválasztó gömbsüvegsortól, de akik alkalmazzák, a közlekedés biztonságát akarják segíteni ezekkel.

Szaniszló Bálint

A miskolci belvárosi turbókörforgalomban is feltűnnek ezek az elemek

Gömbsüvegsor, betonbuckák. Többféle elnevezést adott neki a közlekedő nép. A legközkeletűbb talán a Demszky-pogácsa elnevezés azokra a félgömb alakú bukcasorokra, amelyeket olyan utakon, útszakaszokon helyeznek el - többnyire közlekedési sávok elválasztása, vagy leválasztása céljából - ahol azt akarják megakadályozni, hogy egyik sávból a másikba át tudjanak menni a járművek.  

A Demszky-pogácsa elnevezés egyébként onnan adódik, hogy a budapesti nagykörúton is használtak ilyen gömbsüvegsort a villamospálya leválasztására. Akkor éppen Demszky Gábor volt a főpolgármester, akinek a nevét kevés autós foglalta imáiba az intézkedés miatt.

Átugratni veszélyes 

Elsőként a Zöld Nyíl villamosprojekt kapcsán jelentek meg Miskolcon ezek az útelemek. A villamospályát választják el a közúttól nagyon sok helyen a Tiszai pályaudvar és Diósgyőr között. Így a villamosok szabadabban közlekedhetnek, valamint a mentők, tűzoltók és rendőrök szükség esetén biztonsággal haladhatnak céljuk felé.  

A gömbsor persze olyan, hogy lépésben haladva - szükség esetén - át lehet rajta jutni, de utazósebességgel nem ajánlatos megkísérelni, mert a gépkocsi látná a kárát. Volt némi balhé is emiatt, igaz az már nem a belvárosban, hanem az M30-as autópálya felhajtó körforgalmú csomópontján Miskolc határában, ahol a sávokat ilyen gömbsüvegsor választja el és egy autós megpróbált keresztülhajtani rajtuk. Az eredmény lehangoló volt...

Bevált a módszer? 

Újabb helyszínen tűnnek fel Miskolcon, mégpedig az Y-híd beruházásához kapcsolódóan a Vörösmarty és a Király utcák kereszteződésénél épülő turbókörforgalomban. A háromsávos csomópont sávjait ilyen gömbsüvegsor fogja elválasztani, hogy ne lehessen ide-oda csalingázni a körfogalmon belül a sávok között. Ez persze azt feltételezi, hogy a körforgalom felé közeledő autósnak idejekorán el kell döntenie, merre akar továbbhaladni és az annak megfelelő sávba besorolni. A körforgalomban már késő lesz a felismerés, hogy ez így nem jó.  

Ezekben a napokban helyezik el a körforgalomban, amely hamarosan el is készül, de a forgalomnak csak később adják át teljes mértékben.  

Természetesen most is áthalad rajta a Király utca, azaz a Miskolcot átszelő 3-as főút forgalma, de csak egy-egy sávban és olyan tereléssel, hogy az építők végezhessék az utolsó simításokat a csomóponton. 

Így fog kinézni a turbókörforgalom

Decemberben átadhatják  

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ígérete szerint a miskolci Y-híd – így a hozzá tartozó belvárosi turbókörforgalom – műszaki átadás-átvételi eljárása nemsokára megtörténik. A folyamatban az érintett Magyar Közút Zrt. és Miskolc önkormányzata is közreműködik. A műszaki átadás–átvétel során ellenőrzik a megépült építmények, közművek és műtárgyak tervek szerinti megvalósítását, rendeltetésszerű és biztonságos üzemeltetésének feltételeit. A műszaki átadás-átvétel sikeres lezárását követően megindul a forgalomba helyezési eljárás az illetékes hatóságoknál. 

A benyújtott dokumentumok és a szükséges kezelői nyilatkozatok rendelkezésre állását, valamint a törvényben előírt ügyintézési határidőt követően a hatóság meghozza döntését a forgalomba helyezéssel kapcsolatban. Az engedély birtokában az érintett építményeket előreláthatólag decemberben nyitják meg a teljes forgalom előtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában