Vigyázat!

2022.11.28. 11:15

Több mint kétmillió forintot vett le a gyanútlan vevő számlájáról a csaló

A gránit mosogatón keresztül jutott a gyanútlan vevő adataihoz az a csaló, aki a sértett számlájáról több mint kétmillió forintot vett le.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban egyre több jelzés érkezett úgynevezett online csalással kapcsolatban. A csalók tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz: az áldozatok pénzügyi adatainak megszerzése, hozzáférés a sértettek számlájához, a pénz csalárd módon való megszerzése.

Megtörtént esetek:

  • Nagyobb kárt okozó csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. Az eljárás eddigi adatai szerint egy helyi nő gránit mosogatót szeretett volna megvásárolni egy internetes piactéren. Az eladó a vásárlónak e-mailben elküldött egy linket, amelyre rákkattintott, ami különböző oldalakra vezérelte őt. A műveletek közben az áleladó a sértett adataihoz jutott, így leemelt tőle több mint kétmillió forintot.
  • Csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyelőre ismertelen tettessel szemben. Az eljárás eddigi adatai szerint egy cég por elszívós műkörmös asztal elkészítését hirdette meg. Egy kazincbarcikai nő előre elutalta a vételárat, több mint kétszázezer forintot, majd a cég elérhetetlenné vált.
Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Vásárlás előtt érdemes mindig tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor!
  • Ne menjünk fejjel az enternek, ha valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!
  • Soha, sehol, senkinek ne utald előre a pénzedet!

Csalások a kibertérben

A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját! Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél.

Hasznos megelőzési tanácsokat itt olvashat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában