Avasi értéktár

2022.11.05. 18:59

Templomtörténet - a régmúltba visz a nyomozás

Régi kövek beszéde - az avasi templom építéstörténetét írta meg az építész, dr. Bereczki Zoltán.

ÉM

Szombaton délután mutatták be az Avasi értéktár legújabb kiadványát - a szószék előtt a szerző, dr. Bereczki Zoltán építész

Fotó: BA

Bemutatót tartottak szombaton délután az avasi református templomban - az Avasi értéktár XVII. kiadványát ajánlották a megjelentek figyelmébe. A sorozat az Avasi Borút Egyesület elkötelezett és következetes kiadói munkáját dícséri: közérthető, a formára is igényes írásokkal járulnak hozzá az Avas történetének közkinccsé válásához. 

A legújabb szám a Régi kövek beszéde: az avasi templom építéstörténete címet kapta, és a korábbiaktól eltérően nem több, hanem egyetlen szerző, a Miskolcon élő dr. Bereczki Zoltán építész különleges írását tartalmazza - a szerző vetítettképes előadást is tartott a szombati bemutatón. Bevezetőt Szunyogh Lászlótól, Miskolc főépítészetétől hallhattak a jelenlévők - egyebekben a múltfeltáró munka alaposságát, követhető nyelvezetét emelte ki, a különleges szerzői megoldásra mutatva rá: a leírás nyomok és korabeli hiányos feljegyzések alapján nyomozásként vállalva próbálja összeállítani a templom csaknem hétszáz éves történetét.

A kiadvány egyébként illeszkedik az avasi református templom felújításához is - erre Hangó István református lelkipásztor hívta fel a figyelmet. 

A szombati eseményt a város ősi szakrális terében a Miskolc-Avasi Örömhír Kamaraegyüttes, a Miskolczi Pincék Dalárdája, és Jacsó Pál költő vezette be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában