Második alkalommal

2022.11.19. 18:47

Sátoraljaújhelyen találkoznak a magyar felsőoktatásban tanuló diaszpóra ösztöndíjasok

A Rákóczi Szövetség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében megrendezett találkozót péntek este nyitották meg, szombaton pedig előadásokkal folytatódott a programsorozat.

ÉM

A rendezvényt a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban tartják azzal a céllal, hogy az ösztöndíjasok közvetlen kapcsolatot tudjanak kialakítani egymással és a Balassi Intézetben tanuló Kárpát-medencei társaikkal.  

Katona Flóra, a Rákóczi Szövetség kommunikációs vezetője elmondta, hogy a magyar felsőoktatásban tanuló diaszpóra ösztöndíjas hallgatók találkozóját már a második alkalommal szervezhették meg.

Kötődés a nemzethez 

Az összejövetel célja az, hogy a különböző országokból érkező, magyar egyetemeken tanuló diákok találkozzanak, megismerjék egymást és erősítsék a magyar nyelvet. Hozzátette, a Rákóczi Táborban minden évben több ezer diákot fogadnak és úgy gondolják, hogy a diaszpóra találkozó hétvégéje jó alkalom arra, hogy erősítsék a magyar identitásukat és a nemzethez való kötődésüket. 

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere a résztvevőknek beszélt a település nevének kialakulásáról és a huszonhét települést felölelő Tokaj-hegyaljai borvidék jellegzetességeiről. A város vezetője részletesen bemutatta Sátoraljaújhely és a térség történelmét, kitérve a honfoglalás kori időszakra, a Rákóczi-szabadságharc idejére, az 1920-as trianoni döntést követő helyzetre, majd a világháborúk utáni állapotokra.  

Előadásában beszélt Sátoraljaújhely jelenlegi helyzetéről, elmondta, hogy építettek sportcsarnokot, felújították a város középületeit, összes iskolájukat. Kiemelte a Sátoraljaújhelyhez tartozó széphalmi Magyar Nyelv Múzeumát is, hozzátéve, hogy az elmúlt három évben ennek az intézménynek volt a legtöbb látogatója az összes megyei múzeumot figyelembe véve. 

Hangsúlyozta, a jövő év végén elkészül a Nemzeti összetartozás hídja, amely a Szár-hegyről a Vár-hegyre fog átérni. A híd 720 méter hosszú és 1,4 méter széles lesz, a középső részén egy kétszer nyolc méteres üvegfelülettel. 

A polgármester mellett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tart előadást, melyet kirándulás, tokaji bormustra és táncház követ. A rendezvény vasárnap szentmisével és istentisztelettel zárul. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában