Itt a füstköd

2022.11.09. 14:00

Nemcsak a koronavírus ellen hatékony az FFP2-es maszk

Még csak mutogatja magát a szmog, de Miskolcon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren már érdemes rá figyelni.

Ujlaki Attila

Szmogos időben a szellőztetés is veszélyes lehet

Fotó: Ádám János

A sokáig elhúzódó évszakhoz képest kedvező időjárás eddig jót tett a levegő minőségének. A párásabb, ködösebb idő beköszöntével egyre nagyobb problémát okoz a szálló por koncentrációja a levegőben. Ez már a sokat emlegetett szmog.

Miskolcon jelenleg a tűrhető kategóriába sorolják a légszennyezettség szintjét, azaz a levegő minősége még nem éri el az egészségtelen fokozatot, de éppen súrolja azt. A levegő minősége szempontjából kritikus településnek számító Kazincbarcika és Sajószentpéter esetében is leginkább a szálló por a problémát okozó szennyezőanyag.

Most nem veszélyes 

A levegő szennyezettsége jelenleg tehát az egészségügyi határérték alatt van mindenhol a megyében. A szennyezettség jelenlegi szintje hosszú távon már okozhat egészségügyi problémákat, de azok nagyságrendje még nem jelentős.  

Mivel a huzamosabb ideig fennálló kedvezőtlen értékek hosszú távon számos káros hatást gyakorolhatnak az egészségi állapotunkra, nem javasolt hosszabb ideig a szabadban tartózkodni az érzékeny lakosságcsoport – gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, várandós kismamák – számára. Viszont a belső terek, otthonunk rendszeres, gyors szellőztetéséről ilyenkor se feledkezzünk meg.

Ha támad a füstköd 

Ártalmas kültéri levegőminőség esetén a forgalmas utak mentén csúcsforgalomban hanyagoljuk a szellőztetést. Fűtési szezonban általában a nappali, főleg a kora délutáni órákra, fűtési szezonon kívül a késő esti és kora reggeli időszakra, kedvezőtlen levegőminőségű időszakot követően kiadós csapadékhullás alatt vagy utáni időszakra időzítsük a beltér levegőjének cseréjét. A légzőszervi betegségben szenvedők számára szükség lehet egyéni védekezésre, például inhalátorhasználatra is, orvosi javaslat alapján a gyógyszeradagok növelésére. Veszélyes levegőminőség esetén a veszélyeztetettek kerüljék a szabadban történő tartózkodást, töltsék idejüket beltéri környezetben. Az egészségi állapot romlásával forduljanak orvoshoz.

Az egészséges emberek is lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban. Kerékpárral közlekedők esetében a megfelelő védőmaszkok használatát és a forgalmas útvonalak helyett a kisebb gépjárműforgalommal bíró mellékutcák vagy a kerékpározás helyett a közösségi közlekedés választását javasolják. Azok a maszkok, amelyek nem simulnak megfelelően az arcra vagy nincs bennük részecskeszűrő, nem szűrik ki a kisméretű aeroszolrészecskéket megfelelően. Ezért a leghatékonyabb az FFP2- vagy FFP3-típusú maszkok viselése rossz levegőminőség mellett – ajánlják a szakemberek.

Még nem érzik 

A légszennyezettségre különösen érzékenyeknek érdemes megfontolni, hogy a nagyon intenzív kültéri sportot vagy nehéz fizikai munkát átütemezzék, ha tüneteket észlelnek magukon. Átlagos népesség számára a levegő minősége nem ideális, de nincs szükség óvintézkedésekre.  

„Mi rendszeresen futunk a feleségemmel, így már tapasztaltak vagyunk a szmogot illetően, kizárólag hajnalban vagy a kora délutáni órákban jövünk futni” - nyilatkozta portálunknak Kőhalmi József.

Szintén rutinosnak számító tapasztalatát osztotta meg velünk Berecz Aranka, aki elmondta, hogy mindig nézi a levegő szálló por koncentrációját. „Amennyiben úgy ítélem meg, hogy nem egészséges a kinti mozgás, akkor megoldom beltéren, vagy edzőteremben” - mondta. 

„Sajnos én asztmás vagyok, így csak sétálni járok a kutyámmal, de nagyon figyelek arra, hogy ne legyek huzamosabb ideig a rossz levegőben, sajnos a forgalom nagy, így várhatóan idén is többször lesz a kritikus szint felett a szálló por” - nyilatkozta portálunknak Kis Klára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában