Rendkívüli ülés

2022.11.22. 21:02

Megszavazta a miskolci közgyűlés a Fidesz–KDNP indítványát

Botrányosan ért véget az ülés. A szavazás előtt a Fidesz és a KDNP képviselői elhagyták az üléstermet.

SZB

Fotó: Ádám János

Rendkívüli közgyűlési ülést tartott a miskolci önkormányzat, amelynek elsődleges oka a Fidesz–KDNP indítványa volt. Azt kérték, hogy a közgyűlés támogassa a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Szita Károly által Ursula von der Leyenhez, az Európai Unió elnökéhez intézett szeptemberi levelet.  

A levélben többek között azt kéri a szövetség, hogy az EU elnöke változtasson a gazdaságot recesszióba taszító politikán, és szüntessék meg az európai, köztük a magyar embereket sújtó szankciókat. Illetve a felzárkózási és helyreállítási alapnak a magyar polgárokat is megillető forrásait tegyék elérhetővé számukra. 

A miskolci közgyűlés Velünk a Város frakciója viszont módosító indítványt nyújtott be a javaslathoz, amely szerint támogatják a levelet, de azt kérik a kormánytól, adja vissza az önkormányzatoktól elvont forrásokat, a közösségi közlekedés támogatását, szüntesse meg a különadókat, hatósági áron juthassanak hozzá a fontos feladatot ellátó önkormányzati intézmények az energiaforrásokhoz. 

Kivonult a Fidesz-KDNP

A javaslat mindkét politikai oldalból heves vitát váltott ki, amely időnként személyeskedésektől sem volt mentes.  

Bazin Levente (Velünk a Város) aztán ügyrendi javaslatként azt indítványozta: a polgármester zárja le a vitát. Mielőtt szavazásra bocsátották volna a kérdést, a Fidesz és a KDNP képviselői felálltak, és kivonultak a teremből.  A szavazáson azonban úgy döntöttek a teremben maradt képviselők, hogy folytatódjon a vita. Több hozzászólás azonban már nem volt, így a polgármester a vitát lezárta. 

„Botrányos körülmények között, de megszavazta a miskolci közgyűlés a Fidesz–KDNP indítványát, hogy támogassák az Ursula von der Leyenhez írt levelet – fogalmazott a közgyűlés utáni videóüzenetében dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője. – Örülünk a baloldal támogatásának és annak, hogy a miskolciak érdekében most először képesek voltak a saját érdekeiken felülemelkedni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában