Nem volt kivilágítva

2022.11.23. 10:30

Kerékpárúton ütötte el a bringást Sajószentpéteren – videóval!

Figyelmetlen autós + kivilágítás nélküli kerékpár = biztos baleset

ÉM

A Budapesti Autósok Közössége osztotta meg azt a videót, amelyet Sajószentpéteren rögzített egy autós fedélzeti kamerája.

“Sajószentpéteren haladtam át, majd a szemem sarkából megláttam, hogy jobb oldalt a főúttal párhuzamosan közlekedő kerékpársávban haladó kerékpárost elüti a főútra kikanyarodni szándékozó autós“ – írta a videó beküldője.

A videót elnézve a felelősség kérdése nem kérdés, hiszen kijelölt kerékpárúton ütötte el az autós a bringást, elsőbbséget kellett volna adnia. Azonban az is tény, hogy a kerékpár nem volt kivilágítva, ami erősen rontotta a lehetőséget, hogy időben észre vegyék. 

Íme a videó a gázolásról:

A szabály az szabály

A kerékpárokkal kapcsolatban vannak olyan tévhitek, hogy lakott területen belül nem kell lámpát használni. Azonban ez nem így van. A Kresz azt írja elő, hogy első és hátsó világítás, valamint fényvisszaverő prizmák is kötelezők a kétkerekűekre a következők szerint. 

Az első lámpa csak fehér vagy kadmiumsárga fényű lehet, mely fényerejét tekintve 150 méterről is látható legyen sötétben és tiszta időben egyaránt. Az első világítás tekintetében a villogó fény is elfogadott.

A hátsó lámpa csak piros fényű lehet, mely fényerejét tekintve 150 méterről is látható legyen sötétben és tiszta időben egyaránt. A hátsó világítás tekintetében a villogó fény is elfogadott.

Olyan fényvisszaverőkkel kell felszerelni, melyek sötétben, tiszta időben 150 méterről láthatóak olyan járműből, amelynek távolsági fényszórója azt megvilágítja. Maga a prizma nem világít, csak visszaveri a rá eső fényt. Az alábbi fényvisszaverő prizmák kellenek: 1 darab fehér színű előre, 1 vagy 2 darab szimmetrikusan elhelyezett piros színű hátra. Háromszög alakú prizma nem megengedett. Az első keréken 2 darab, egy átmérő mentén elhelyezett mindkét oldalról látható borostyánsárga színű küllőprizma kell (a szimmetria és plusz biztonság kedvéért tehetünk hátra is). Küllőprizma helyett vagy mellett megengedett az olyan külső gumi, melynek két oldalán fehér fényvisszaverős reflexcsík fut körbe. A reflexcsík egy pár milliméter széles, foszforeszkáló csík, amely körben fut a gumi oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában