Mérlegre kerül az ötlet

2022.11.24. 20:00

Karácsonyi vásár a miskolci utcán: kivihetik a boltból a portékát a kereskedők

A kereskedők egy része él majd a lehetőséggel, a többiek azonban másként képzelnék az önkormányzati segítséget.

HE

Fotó: Vajda János

Már megkapták a levelet a miskolci önkormányzattól azok a kereskedők, akiknek üzletük Miskolc belvárosban a sétáló utca mentén található. Mivel idén a sokszorosára emelkedett energiaárak miatt nem lesz sem díszkivilágítás, sem hagyományos karácsonyi vásár, a város úgy döntött, a főutcai kereskedők kitelepülhetnek az üzletük elé az adventi időszakban, és ott kínálhatják áruikat. Ezúttal az önkormányzat elengedi a közterület-foglalási díjat. A levélben azt is hangsúlyozzák, hogy az idén először lehetőség nyílik arra is, hogy utcai művészek, zenészek, bábosok, táncosok szórakoztassák közönségüket szintén a sétálóutcán. A város szerint „új értelmet nyer az adventi vásár Miskolcon azzal, hogy a helyi vállalkozások, sétálóutcai üzletek tölthetik meg az utcát, hiszen az idén ők lesznek azok, akik kirakataik karácsonyi díszeivel is ünnepi hangulatot teremtenek”.

Takarítani kellene

Azonban nem minden kereskedő örül a rendhagyó adventi időszaknak. A Centrum áruház közelében három hónapja nyitotta meg ruházati üzletét Bozsó Gabriella.

– Abszolút nem jó ötlet a kitelepülés. Akinek itt üzlete van, nyilván nem fog maga elé kitelepülni. Főleg, ha ruházati üzletről beszélünk. Sem öltönyt, sem inget nem fognak a vásárlók az utcán próbálni. Azonban sok minden mással tudna segíteni az önkormányzat. Először is rendbe kellene tenni a főutcát. Mert most koszos, piszkos, és olyan emberek járnak itt, akik nem tudnak kulturáltan viselkedni. A főutcának van egy 100 méteres szakasza, ami tele van galambürülékkel, azt sem tudják rendben tartani. Néha látjuk a seprőautót, de jó lenne, ha ez minden reggel végiggurulna a sétálóutcán. Nem is tudom, hogyan gondolták, hogy nem lesz karácsonyi díszkivilágítás! Rengeteg bérleti díjat fizetünk, ennek a kis üzletnek több száz ezer forint a tarifája, nem tudom, mire költi a pénzt. Legalább arra az időszakra felkapcsolhatnák a fényeket, amikor a legtöbben vásárolnának, délután 3-tól 7-ig. Probléma az is, hogy a belvárosban nem lehet ingyen és normálisan parkolni. És persze azt is hozzá kell tenni, hogy olyan munkahelyek kellenének a városba, ahol tisztességes fizetést kapnak az emberek. Mert minimálbérből nem tudnak vásárolni – fejtette ki véleményét az üzletvezető.

Jó ötletnek tartja

Nem messze tőle kis ajándék- és virágüzlet kínálja portékáit hangulatos kirakatában. Bodnár Ildikó üzletvezető jó ötletnek tartja a kitelepülést.

– Most minden üzlet küzd a válsággal. A forgalom nem csökkent, de a bevételünk kevesebb, hiszen tavalyhoz képest több a költségünk. Szerintem jobb, ha az üzletekbe mennek vásárolni az emberek és nem a fabódékba. Jó ötlet, hogy utcazenészek is lesznek, hiszen hangulatosabbá válik a főutca, az emberek jobban érzik majd magukat. Ha az utcán vannak a portékák, azt az emberek szívesebben megnézik, mert kint nem érzik feszélyezve magukat. Azt gondoltuk, hogy csak szerényen pakolunk ki, például egy kis lócára. Az szerintem nem gond, hogy nem lesz díszkivilágítás, hiszen spórolni kell, de probléma, hogy az üzletek sincsenek megvilágítva kívülről. Mi ezt saját költségünkre oldottuk meg. Úgy gondolom, jó lesz a karácsonyi szezon, mert azt érzem, hogy ebben a nehéz időben a vásárlók a szívüket-lelküket akarják melengetni kis apró tárgyakkal, és a nehéz helyzetben még jobban odafigyelnek a szeretteikre – fogalmazott az üzletvezető.

Nincs fedett standja

Átellenben újabb ruházati boltba térünk be. Itt Kocsis Lajosné az üzletvezető, aki azt mondta portálunknak, hogy jó ötletnek tartja kitelepülést, de ők nem élnek majd a lehetőséggel.

– Kicsi üzlet vagyunk, annyi árunk nincs, hogy valamennyit kivigyünk, de bent is maradjon elég. Ezenkívül nincs olyan standunk, ami fedett lenne, mert ha esik az eső, a szép, jó minőségű ruháink nem ázhatnak meg. Szerintem inkább a nagyobb árukészlettel rendelkező üzletek élnek majd a kitelepülés lehetőségével. Az azonban nagy baj, hogy nem lesz karácsonyi díszkivilágítás. Így is borús a hangulatunk, és akkor még egy kis fény sem lesz, ez nagyon-nagyon megalázó. A főutcai kereskedőknek nagy segítség lenne a bérleti díjak mérséklése. Én ezért a kis üzletért 300 ezer forintot fizetek. Sok vásárló kellene, de nem jönnek az emberek. Pedig fent vagyunk a Facebookon, szórólapozunk is de mégsem jönnek. Nagyon jó lenne, ha lenne a főutcán karácsonyi vásár, mert a vásárlók megállnak a kis fabódéknál, nézelődnek, meglátnak a kirakatunkban valamit, és bejönnek. De az a baj, hogy amikor van vásár, az is fent a Szent István téren, ahol nem járnak az emberek. A nagyobb forgalom itt van a Centrum áruház környékén – sorolta Kocsis Lajosné. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában