Segítettek

2022.11.13. 16:08

Élménylovaglás vakoknak, gyengénlátóknak (fotók, videó)

Első Miskolci Lions Klub és a DVTK lovas szakosztálya kezdeményezésére vált lehetővé, hogy kipróbálják a lósportot a vakok és gyengénlátók.

Látássérült és vak embereket ültetett lóra vasárnap a Hejőmenti Lovasparkban az Első Miskolci Lions Klub és a DVTK lovas szakosztálya. A kezdetek óta nagyon fontos számunkra, hogy felkaroljuk azokat, akiknek nincs lehetőségük kipróbálni ezt a sportot – mondta Kisgergelyné Szemcsák Éva, a DVTK lovas szakosztályának vezetője. Az Első Miskolci Lions Klubtól jött a felkérés, hogy partnerek tudnánk-e lenni ebben. Örömmel vállaltuk, mert elképzelésünk összekapcsolódott az övékkel, a mi hosszabb távú terveinkben is szerepelt, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak, akik nem jutnak hozzá a sporthoz.

Példát mutatni

- Két és fél éve vezetem a szakosztályt, tavaly elsők lettünk az országos ranglistán, úgy gondolom, ez az idén is sikerülni fog. Nagyon fontos, hogy minél több gyereket tudjunk megmozgatni, és azt gondolom, fontos, hogy a szülők lássák, itt nemcsak az élsportot támogatjuk, hanem a tömegsportot is. A gyerekek napi szinten tudnak mozogni, itt nem az a fontos, hogy milyen messzire jut, hanem hogy mindennapjai része legyen a sport - fejtette ki a szakvezető.

- A nagylányom tizenéve sportol, lovagol az edzője mindig azt mondja, hogy a lovaglás egyfajta láthatatlan segítségnyújtás. Ezt választottuk most mottóként, és szeretnénk, ha ez a többi sportág felé is példát mutatna. Fontos bevonni  a hátrányos helyzetű embereket, ez nem vesz el senkinek sokat az idejéből, energiájából. Mi vállaltuk, hogy a három ilyen eseményből az egyiket mi szponzoráljuk, mint lovas szakosztály.

Régóta szívügyük

Kovács Krisztián az Első Miskolci Lions Klub soros elnöke felidézte: a klub az alapítása óta igyekszik a vakok- és gyengénlátók segítésére és támogatására fókuszálni. A konkrét lovagoltatási ötlet az egyik klubtársunk felvetése volt, és mivel a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületével állnak kapcsolatban, így adott volt a lehetőség. 
– A legutóbbi Tokaj-Hegyaljai vakszüret után ez a második ilyen rendezvényünk. Fontos az a kíváncsiság, ami hajtja a látássérülteket, és nagyon bátran, vállalkozókedvűen viszonyultak ehhez a kihíváshoz is. Természetesen a megfelelő segítséget igyekszünk megadni mindenkinek. Ez egy sorozat kezdete, hiszen még további két alkalommal lesz lehetőségük kipróbálni magukat, és szeretnénk ezt az országosan, illetve a világszervezet felé bemutatni, példát adni - fogalmazta meg az elnök.

Sokan jelentkeztek

Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke örömmel vette a felkérést. 
– Néhány tagunk már lovagolt, és a tervek szerint több alkalommal is lehetőségük lesz tagjainknak a sport kipróbálásához - mondta az elnök. Külön öröm, hogy a DVTK lovas szakosztálya is csatlakozott a kezdeményezéshez. A szabadidős sporttevékenység a látássérültek számára túrázással, tandemkerékpározással, teke foglalkozással, gyógytornával, jógával  biztosított itt a megyében, és kiemelkedő ez a remek hétvégi program is, amelyre néhány nap alatt össze tudtuk gyűjteni a gyermek és felnőtt jelentkezőket - hangsúlyozta. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában