Ellátásbiztonság

2022.11.18. 13:16

Elindult a barnakőszén program - a kisgyőri iskola az első az országban

Kisgyőr általános iskolája elsők között kapta meg azt a hazai barnaszenet, amellyel a télre biztosított lesz az iskola fűtése.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

– Miniszteri biztosként megbízást kaptam arra, hogy a hazai szakemberekkel közösen mérjük fel Magyarország lignit- és barnaszénvagyonát és készítsünk javaslatot elsősorban a rövidtávú szénfelhasználhatóságra, mind energetikai, mind az intézményi és lakossági ellátásbiztonság megteremtése érdekében – nyilatkozta Riz Gábor országgyűlési képviselő pénteken Kisgyőrben.

– A Belügyminisztérium előzetes igényfelmérése alapján, több mint 800 intézmény, 33 ezer tonna szén igényét nyújtotta be erre a fűtési időszakra. A barnakőszén programban szociális intézmények, állam által fenntartott intézményi iskolák, egyházi és alapítványi iskolák, önkormányzatok és annak intézményei, óvodák, és bölcsődék vesznek részt – ismertette Riz Gábor.

– A Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelem munkatársai segítségével a mai nappal kezdődően az előzetes igényfelmérés alapján rövid időn belül ellátják az említett hazai intézményrendszert az egész ország területén, vasúton és közúton is szállítva szenet – tette hozzá.

Fotós: Bujdos Tibor

A program része a szakemberek felkészítése is, akik a közeljövőben működtetni tudják majd a hagyományos fa-, szén- és biomassza tüzelésű kazánokat.

Riz Gábor kiemelte: – A barnakőszén programmal is segítjük a magyar kormány egyik fontos célját az ellátásbiztonságot, valamint a szociális- és köznevelési intézmények költségmegtakarításához, rezsicsökkentéséhez is hozzájárulunk a Magyarországon található és kitermelhető szénvagyonunk bevonásával.

– Magyarország rendelkezik a társadalom és a gazdaság számára szóba jöhető energiaforrásokat és azok felhasználási lehetőségeit tartalmazó energiastratégiával. Ebben a dokumentumban a szén, mint stratégiai tartalék szerepel, hiszen Magyarországnak mintegy 200 évre való szénvagyona van – hangsúlyozta.

A miniszteri biztos emlékeztetett rá, hogy az ukrán-orosz háború és az azt kísérő európai uniós szankciópolitika energiaválságot idézett elő az Európai Unióban, kritikus helyzetet teremtve az elszabadult gáz- és villamosenergia árakkal.

– Minden uniós tagállam számára elsődleges fontosságú, hogy állampolgárainak, illetve gazdaságának biztonságosan rendelkezésre álljon a szükséges energia. Ebben a nehéz helyzetben hazánkban különleges intézkedések és rendkívüli eljárások bevezetése vált szükségessé az energetikai önrendelkezésünk megtartása és az ellátásbiztonság megteremtése érdekében. Így vált a jelenben fontossá a stratégiai tartalékként kezelt magyar szénvagyon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában