Hálaadó est

2022.11.29. 18:44

Egész estés rendezvénnyel mondtak köszönetet a gyógyítóknak

Két év után újra megrendezte hálaadó estjét az Éltető Lélek Alapítvány.

DA

dr. Várhelyi Krisztina, az Éltetõ Lélek Alapítvány alapító tagja

Fotó: Bujdos Tibor

Az egészségügyben dolgozók előtt tisztelgett, Köszönet a gyógyítóknak című programja keretében az Éltető Lélek Alapítvány, kedd délután az MTA Miskolci Akadémiai Bizottságának Székházában, Czikora Ágnes műsorvezetésével. 

Kutatás a tisztiorvosokról

A jelenlévők dr. habil Gyulai Éva történész egy kutatásának ismertetését, Borsod vármegye tisztiorvosai (1750-1850) című előadását hallgathatták meg. Zenei műsorral közreműködött Vihula Mihajlo gitárművész, zeneszerző és Kolozsi Balázs énekművész. Az esemény fővédnöke dr. Révész János, a megyei kórház főigazgatója volt, akinek a nevében dr. Mátyás Lajos a kórház orvosigazgató-helyettese köszönte meg a lehetőséget. Védnökei pedig Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és prof. dr. Berkő Péter professor emeritus volt. A program állandó támogatója az István Nádor Borlovagrend. 

Nagy múltú rendezvény

"Közel 18 éve rója le háláját alapítványunk a gyógyítókat, általában október 18-hoz, Szent Lukács orvos evangelista emléknapjához közeli időpontban. Idén ez másképpen alakult" - mondta Holndonner Ferenc, az Éltető Lélek Alapítvány elnöke. "Azonban az egészségügyi dolgozók munkája sokkal komplexebb, mint a fizikai gyógyítás, hisz reményt is adnak a betegeknek, ezért egy egyszerű köszönömnél jóval többet érdemelnek."

"Az orvosokat, ápolókat és szociális dolgozókat köszöntjük ma. Dr. Berkes László atya kezdte el szervezni ezt a rendezvényt, amit az atya Mezőkövesdre helyezésével az alapítvány vett át - ismertette a továbbiakban dr. Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja. "Két évig nem tudtuk megtartani a programot a covid miatt. Tavaly egy emlékoszlopot emeltünk a megyei kórház területén, Máger Ágnes szobrász- és festőművész alkotása. Két éve pedig egy filmet készítettünk, amiben Merkely Béla Széchenyi-díjas orvos adja át az üzenetét."

Fontos a hálaadás

A helyi politikai élet képviselői az egészségügyi dolgozók érdemeiről és a hála formáiról beszéltek.

"Ez egy nagyon szép kezdeményezés, hiszen az egészségügyről könnyebben mondja el mindenki a negatívumot" - emelte ki Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. "Az elmúlt években 8 ezer fejlesztést hajtottunk végre a megyei kórházban és tagintézményeiben. Az egészségügyben dolgozók munkáját nem lehet elégszer megköszönni, de az ápolók és orvosok bérét több lépcsőben emeltük. Az ápolók bérét háromszorosára, az orvosok bérét öt-kilencszeresére. Viszont a legfőbb orvos a Jóisten, akinek mindannyian hálásak lehetünk, hogy egészségesen ülünk itt."

"Egy város ereje a közösségeinek erejében rejlik és ezek közül kiemelkedik az Éltető Lélek Alapítvány. Nagy örömmel jöttem ide a rendezvény célja miatt" - hangsúlyozta Veres Pál, Miskolc polgármestere. "A világjárványra senki nem volt felkészülve. A gyors döntéseket a hatékony védekezéshez az egészségügyi dolgozók hozzák meg. Megyénk azok közé a megyék közé tartozott, ahol a legkevesebben haltak meg. Megyei kórházunk pedig még az orvosi egyetemekkel is felveszik a versenyt. Teréz anya mondta, hogy a mai világunk legnagyobb betegsége,  hogy azt érezzük, senki sem törődik velünk. Viszont az egészségügyi dolgozók rácáfolnak erre. Mi azzal tudjuk lelkileg erősíteni őket, ha kifejezzük feléjük a hálánkat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában