Tragédia

2022.11.17. 12:58

Eddig nem látott fotók a miskolctapolcai pinceomlásról

Csaknem két napig dolgoztak a nyár végén a miskolci tűzoltók, a statikusok, a barlangi mentők, a földtani szakértők, a bányászok annál a miskolctapolcai pincénél, ahol egy több tonnás homokkőtömb maga alá temetett három embert. A tragikus balesetnél végzett tűzoltói feladatokról a Katasztrófavédelem magazinban jelent meg egy írás és néhány eddig nem látott fotó.

ÉM

A további omlásveszély miatt statikust kértek a helyszínre, a műveletirányítók pedig barlangi mentőket, földtani szakértőt és bányászokat is segítségül hívtak

Fotó: Dojcsák Dávid

Ahogy akkor portálunk is beszámolt róla, halálos pincebaleset történt a nyár végén Miskolctapolcán. Három fiatal férfi végzett munkálatokat augusztus 31-én a reggeli órákban, amikor a pince mennyezete beszakadt és a munkásokat maga alá temette.

A kárhelyparancsnok a felderítés során megállapította, hogy egy több tonnás homokkőtömb szakadt le a pince mennyezetéről, maga alá temetve három embert, akik nem adtak életjelet
Fotós: Dojcsák Dávid

A balesethez a miskolci hivatásos tűzoltók és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vonult. A további omlásveszély miatt statikus, bányász és földtani szakértő, valamint barlangi mentők is érkeztek a helyszínre, azonban a mentést csak az érintett helyiség alátámasztását követően lehet megkezdeni. A három szerencsétlenül járt munkás azonnal szörnyethalt, csak a holttestüket tudták a mentőcsapatok kiemelni.

Az alátámasztás akár huszonnégy-negyvennyolc órát is igénybe vehet, de a biztonságos munkakörnyezet kialakítása a vártnál korábban, már másnap délutánra elkészült
Fotós: Dojcsák Dávid

A Katasztrófavédelem magazin legfrissebb számában Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője számolt be az esetről a mentésben résztvevő tűzoltók szemszögéből.

Az egységek kéziszerszámokkal, kötelekkel és csigákkal, valamint pneumatikus emelőpárnákkal dolgoztak
Fotós: Dojcsák Dávid

Mint az eset summázataként írja: A tűzoltói beavatkozás, amelyet egy speciális, fokozottan baleset- és életveszélyes környezetben kellett végrehajtaniuk az egységeknek rávilágított a hasonló mentési feladatok nehézségeire és kihívásaira. A tragikus eset megalapozott egy szakmai konzultációt a munkában résztvevő bányász szakemberek, a Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság között, amelyet a tervek szerint egy hosszú távú együttműködés követ.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában