Miskolc, Diósgyőr

2022.11.05. 12:49

A „várkasszában” van elég pénz – Frissítve: reagált a városháza

Szó sincs arról, hogy veszélyben lenne a Diósgyőri vár. Kiss János országgyűlési képviselő elmondta, hogy rémhíreket terjeszt Veres Pál, amikor azt állítja, hogy a vár befejezésére nem lesz elég pénz.

UA

Képünk korábbi felvétel

Forrás: ÉM

Veres Pál azt jelentette be, hogy a Diósgyőri vár veszélyben van. Tényleg van veszély?

Kezdjük a lényeggel. A legfontosabb tény az, hogy 17,5 milliárd forint áll rendelkezésre a vár felújításához, amelyből a magyar kormány 16 milliárd forintot adott Miskolcnak. Mindeközben a közbeszerzés győztese 12,7 milliárd forintért vállalta el a munkát. Az úgynevezett teljes “várkassza” tehát sokkal bővebb, mint a vár felújítási költsége, így a kormányzati támogatás nyilvánvalóan elég ahhoz, hogy a vár az eredeti tervek szerint felépüljön. Még akkor is elég, ha a tornyokra többet kell költeni, mint eredetileg gondolták. 

A városháza arról beszél, hogy ennek ellenére ők plusz 2 milliárd forintot kértek a kormánytól, hogy még több pénz legyen ebben az ominózus "várkasszában".

A városházával az a baj, hogy úgy vannak, mint ahogy általában a baloldali pártok lenni szoktak, vagyis hogy előbb-utóbb mindig kifogynak a mások pénzéből. De ez csak a kisebbik baj, a nagyobb baj az, hogy úgy igényeltek újabb 2 milliárd forintot a kormánytól, hogy a jogszabályban előírt igazságügyi szakértői véleményt nem kérték meg, pedig erre szükség lett volna. A kormánynak végül már külön felszólítást kellett küldeni, hogy ezt pótolják, aztán mire ezt kilenc hónap után nagy nehezen megkérték, és megjött, már 2022. őszén jártunk, egy háborús korszakban, és egy megváltozott gazdasági környezetben. Addigra a magyar kormány világosan elmondta, a válság miatt takarékoskodni kell, a folyamatban lévő beruházásokat az eredeti tervek szerint befejezzük, de új fejlesztéseket nem kezdünk. Így aztán a városháza, élén a polgármesterrel, csakis saját magának, a saját késedelmének köszönheti, hogy erre a 2 milliárd forintra most várni kell.

Kiss János, a Diósgyőri vár miniszteri biztosa, országgyűlési képviselő
Forrás: ÉM

Ön korábban többször is elmondta, hogy a megújult Diósgyőri vár a miskolci turizmus vezérhajója lesz. Ezt az állítását most is tartja?

Természetesen. A megújult várba évente legalább háromszázezer turistát várunk, a vár lesz a miskolci turizmus új origója, és a város új jelképe. Sajnálom, hogy a városvezetés nem érti a várban rejlő lehetőségeket, és idegenkedik tőle. Ahol csak tehetik, belekötnek a várba, a városi propaganda lapban heteken keresztül szapulják, volt olyan baloldali politikus, aki kijelentette, hogy nem is lesz jelen a megnyitón. Ezt történelmi kontextusban persze megértem, mert a baloldali pártok nem azért jöttek létre, hogy várakat építsenek, hanem azért, hogy a várakat kiüresítsék. De ez egy százötven évvel ezelőtti gondolkodás, ideje lenni túllépni rajta, és megérteni, hogy a Diósgyőri vár nem a középkori Magyarország szimbóluma, hanem a modern Miskolc legfontosabb turisztikai bázisa.

Reagált interjúnkra a városháza

A városháza cáfolja, hogy veszélyben lenne a Diósgyőri vár, azonban továbbra is fenntartják, hogy nincs elegendő forrás a teljes kivitelezésre.  

A városháza közleményben reagált a cikkben foglaltakra. Azt írják: „Szó sincs arról, hogy veszélyben lenne a Diósgyőri vár”.

Azt állítják - tették hozzá -, hogy a projekt sikeres befejezése van veszélyben. Arra is kitérnek, hogy szerintük valóban nincs elég pénz befejezni a jelenleg futó kivitelezést a tornyok statikai problémája miatt.

„A vár felújítására 13,67 milliárd forint áll rendelkezésre” – emelik ki. Hozzáteszik: A 17,5 milliárd forint forrásból közel 2 milliárd forint támogatást tud az önkormányzat biztosítani a rendelkezésre álló támogatói okirat keretében. Ebben az esetben a legfontosabb elem, azaz a Déryné-ház beruházás nem valósul meg, így a vár közműellátottság nélkül marad – részletezi a közlemény.  

A Kiss János képviselő által felvetett határidőre is reagáltak. Azt állítják, hogy időben jelezték a statikai problémát: „Amikor 2021. novemberében a város megkapta a kivitelezőtől a tájékoztatást, 4 nappal rá jelezte a Miniszterelnökség és dr. Kiss János felé a problémát” – hangsúlyozza a városháza sajtóosztálya.

Rámutatnak: nem a várkasszába kért pénzt az önkormányzat, hanem az időközben felmerült, előre nem látható pótmunkához. Ahhoz, amelyet több tervező és egy igazságügyi szakértő is megerősített, jogos igénynek tartott. Szerintük az igazságügyi szakértői véleményt a Pénzügyminisztérium sem vitatta, „csupán” nem hagyta jóvá.

Végezetül azt írják: „Többek között azért kell áttervezni a várat, mert az eredeti tervek szerint, amelyet Rostás László korábbi főépítész készített, egyidőben 108 fő tartózkodhatna az épületben. Ez nagyon alacsony szám volt, ha így maradt volna, akkor üzemeltethetetlen lett volna a vár.” 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában