Megbetegedések

2022.11.08. 14:00

A hűvösebb idővel az influenzaszezon is beköszönt

Az őszi-téli szezon várhatóan újra magával hozza az influenzajárványt, az influenzaszerű megbetegedéseket és az esetleges szövődményeket. Azonban tudatos felkészüléssel és néhány óvintézkedéssel csökkenthetők a lehetséges kockázatok.

NHK

Mindenhol rendelkezésre áll a védőoltás

Fotó: Csapó Balázs

A felnőttek között az idősebb korosztály tagjainak, illetve a krónikus betegséggel élőknek különösen ajánlott konzultálni kezelőorvosukkal a fertőzések megelőzésének lehetőségeiről a súlyosabb megbetegedések elkerülése érdekében.

A vírusfertőzések bakteriális társfertőzésekkel járhatnak

A légutakon keresztül, cseppfertőzéssel terjedő influenzavírus fokozott egészségügyi kockázattal járhat a magyar lakosság egy jelentős része számára, ugyanis a légúti vírusfertőzések “megágyazhatnak” a bakteriális társfertőzéseknek. Az influenza fertőzések több mint 35 százalékánál kialakulhat pneumococcus baktérium okozta társfertőzés, mely akár súlyos, kórházi kezeléssel járó tüdőgyulladással járhat. Éppen ezért fontos, hogy az egyre hűvösebbé és csapadékosabbá váló időszakban megfelelően készüljünk fel az influenzaszezon érkezésére. 

Ez különösen ajánlott az idősebb korosztály, bizonyos krónikus betegséggel élők (szívbetegek, tüdőbetegek, cukorbetegek), valamint a legyengült vagy károsodott immunrendszerű emberek számára, akik az átlagosnál jobban ki lehetnek téve az influenza megbetegedés veszélyének. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az influenza vírus vagy az esetlegesen társfertőzésként megjelenő pneumococcus baktérium által okozott súlyos megbetegedések, például kórházi kezelést igénylő tüdőgyulladás megelőzésében segíthetnek a védőoltások. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás egy példa az influenzával kapcsolatos súlyos szövődményekre, a megelőzéssel kapcsolatban érdemes az influenza szezon előtt a háziorvossal konzultálni.

Már elérhetőek az idei védőoltások

A védőoltások számos, potenciálisan súlyos fertőző betegség, például az influenza vagy a pneumococcus okozta tüdőgyulladás kialakulásának és tovább terjedésének az esélyét segíthetik csökkenteni. Az influenza elleni oltóanyag kiszállítása a háziorvosi praxisokba és foglalkozásegészségügyi orvosokhoz már befejeződött. Az ország egész területén rendelkezésre áll az influenza elleni vakcina, a kockázati csoportba tartozóknak térítésmentesen. Az előző influenza szezonban közel 760 ezer fő kapott térítésmentes védőoltást, vagyis a rendelkezésre álló mennyiség közel 60 százaléka a fogyott el – a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint. Az influenza elleni védekezés, a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás – hívja fel a figyelmet a szakmai szervezet.

Továbbra is legfontosabb a megelőzés

A védőoltások mellett egyéb odafigyelés is segíthet a légúti fertőzések elkerülésére. Fogyasszunk minél több egészséges élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt. Töltsük fel szervezetünket a hűvösebb hónapokra elegendő vitaminnal. A megelőzés részeként a már ismert óvintézkedések alkalmazása is fontos, vagyis: megfelelő távolságot tartsunk olyan emberektől, akik légúti tüneteket mutatnak, ezen kívül mossunk gyakran kezet, ügyeljünk a közös használatú felületek tisztaságára, és ha krónikus betegségünk van, mindenképpen járjunk rendszeres orvosi konzultációra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában