Jó ügy

2022.10.26. 15:29

Rózsaszínben sétáltak, veszélyre figyelmeztettek (Fotók, videó)

Az emlőrák elleni küzdelemre hívták fel a figyelmet a Miskolci Egyetemen.

ÉM

Fotó: Ádám János

A második leggyakoribb rosszindulatú daganat, és a daganatos halálokok között is harmadik helyen szerepel az emlőrák a fejlett országokban, Magyarországon is. Rendszeres szűrővizsgálattal azonban egész korai stádiumában fel lehet fedezni, és akkor jó eséllyel sikeresen gyógyítható is. Erre hívták fel a figyelmet szerda délután a Miskolci Egyetemen. 

A rendezvény védnökei Prof. dr. Horváth Zita rektor és dr. Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja volt. 

Az eseményen Rozványi Balázs a Magyar Rákellenes Liga elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A felvonulás után különböző szakmai előadások keretében ismerkedhettek meg a résztvevők az egyik leggyakoribb ráktípussal és annak gyógyításával.

Nemcsak nőket érint

Európában a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat az emlőrák. Nemzetközi statisztikák alapján majdnem minden nyolcadik nőnél kialakul, Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint évente 7 500-8 000 nő és 150-200 férfi szembesül rosszindulatú emlődaganattal és 2000-2500 beteg hal meg a betegség következtében. A kockázat ugyan életkorral nő, de az esetek mintegy 20 százalékában 50 éves kor alatt fedezik fel.

A szervezők arra ösztönöznek mindenkit, hogy vegyenek részt a rendszeres szűrővizsgálatokon, hiszen korai stádiumában a mellrák gyógyulási esélyi jelentősen megnövekednek.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában