MoLaRi

2022.10.02. 21:22

Mutatjuk, mely településeken lesz hangos szirénapróba

Az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák.

Fotó: Szőke Péter BM OKF

Országszerte szirénapróba lesz október 3-án. Hétfőn délelőtt 11 órától a lakossági riasztó rendszer  (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor. Ebben az időpontban az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az alábbi településeket érinti a MoLaRi próba:

  • Kazincbarcika 
  • Berente
  • Sajószentpéter 
  • Sajóbábony
  • Tiszaújváros
  • Oszlár
  • Tiszapalkonya

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében (előre meghatározott) alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó - MoLaRi) rendszert telepített.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A MoLaRi rendszer segítségével mintegy 517 ezer ember riasztható.

Rendkívül fontos megjegyezni, hogy a MoLaRi rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt építik ki, hanem a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében!

A teljes MoLaRi rendszerről itt olvashatsz.

A rendszer 2022-ben végrehajtandó szirénapróbáinak tervezett időpontjai pedig itt tekinthetők meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában