Népszámlálás

2022.10.04. 18:20

Mutassuk meg Miskolc keresztény arcát!

Aktív népszámlálási részvételre kérték a történelmi egyházak képviselői a híveket.

PGY

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Pásztor Dániel a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Dr. Orosz Atanáz a Miskolci egyházmegye püspöke, Juhász Ferenc római-katolikus pasztorális helynök, Pethő Judit evangélikus lelkész

Fotó: Pap Gyula

Vállaljuk hitünket, mutassuk meg Miskolc keresztény arcát! címmel tartottak sajtótájékoztatót a népszámlálás jelentőségét hangsúlyozva kedden Miskolcon a görög katolikus parókián. Elsőként Csöbör Katalin országgyűlési képviselő fejtette ki miért tartja fontosnak, hogy minél többen vallják meg hitüket a felmérés során.

- Rólam sokan tudják, hogy nagyszülői ágon református lelkipásztori családban nőttem fel és a fiam is református lelkipásztor. Úgy gondolom, hogy hitünket nem csak az egyházi intézmények falain belül kell felvállalnunk, hanem a különböző rendezvényeken, programokon is. Csakúgy, mint a mostani népszámlálás alkalmával, ahol bejelölve az íveket, megmutathatjuk a régió keresztény arculatát - hangsúlyozta a képviselő. 

Dr. Orosz Atanáz a Miskolci egyházmegye püspöke saját élményét idézte fel az online felmérés kitöltése kapcsán. Mindenkit arra kért, hogy lelkiismerete szerint társuljon a felméréshez, vallja meg hitét ezen a módon is. Fontos adatok birtokába juthatunk ezáltal a saját egyházunkat illetően is - emelte ki. 

Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke elmondta: bár a vallási hovatartozás kérdésére nem kötelező a válaszadás, mégis mindenkit arra biztat, hogy vállalják hitüket, hovatartozásukat. Hálás vagyok Istennek azért, hogy egy olyan országban élhetek, ahol erre a kérdésre szabadon lehet válaszolni, nem kell tartani semmilyen retorziótól - tette hozzá. 

Juhász Ferenc római-katolikus pasztorális helynök felhívta a figyelmet arra, hogy nem a részletekre, például a templomba járás vagy az imádkozás gyakoriságára kérdez az ív, hanem azt a tényt tudakolja, hogy hová tartozik a kérdezett, hol keresztelték meg. Fontos adatokhoz juthatunk így, akár összevetve a legutóbbi népszámlálás számsorával - mutatott rá. 

Pethő Judit evangélikus lelkész két rövid történettel irányította rá a figyelmet a népszámlálás fontosságára, kiemelve a vallási hovatartozás vállalásának jelentőségét. Sokan sebként hordozzák magukban, hogy tabu beszélni erről a témáról, rossz emlékeket idéz fel a tudakozódás. Ezért sem egyszerűen statisztikai kérdés, hogy valljuk meg hitünket - összegezte a lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában