Trafibox

2022.10.24. 07:00

Már üzemel a sebességmérő a miskolci Kiss Ernő utcán? Utánajártunk!

Az úgynevezett Trafibox telepítését és üzemeltetését a rendőség végzi majd, a telepítés az önkormányzattal történő együttműködés alapján valósult meg.

HI

A Trafibox az út mellett

Forrás: Facebook

Beszámoltunk már róla korábban, hogy egy fix sebességmérő készüléket helyeznek ki hamarosan Miskolcon a Kiss Ernő utcára. A hozzá szükséges állványos doboz – vagyis Trafibox -, már elkészült, sok arra közlekedő fotózta és posztolta a közösségi oldalakon.

Korábban nem volt világos, hogy ki fogja üzemeltetni a sebességmérőt, mint közben megtudtuk, egy az Országos Rendőr-főkapitányság által koordinált programban vesz részt a miskolci önkormányzat. A város a helyére tett javaslatot és alakította ki azt, azonban a sebességmérő berendezést már a rendőrség telepíti majd és ők is fogják üzemeltetni – erre nincs is másnak jogosítványa a rendőrségen kívül.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre arról tájékoztatta portálunkat, hogy a rendőrség szakemberei az elmúlt időszakban vizsgálták, hogy a VÉDA rendszerben használt, változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrzési pontokat hogyan lehetne fixen elhelyezve alkalmazni az utak mentén.

A Trafiboxok már a megjelenésükkel is visszatartó erővel bírhatnak, ugyanakkor képesek biztosítani a személyes jelenlét nélküli ellenőrzést azokban az időszakokban is, amikor a rendőri állomány más ellenőrzési feladatokat hajt végre.

Trafiboxok telepítése ez idáig Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Veszprém és Zala megyékben valósult meg, de tulajdonképpen valamennyi megye érintett a kezdeményezéssel. A közútkezelők is felismerték e berendezések előnyeit, ezzel is szerepet vállalva a közlekedésbiztonsági célok elérésében, így egyre több önkormányzat beszerzésében jelent meg a Trafibox

„Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2022 szeptemberében - a város önkormányzatával történő együttműködés alapján - Miskolcon is települt már Trafibox eszköz. A készülék elsősorban a balesetmegelőzést, a közlekedők biztonságát szolgálja.

Sebességmérő készülék Trafiboxba elhelyezéséhez, használatához többek között üzemeltetéssel kapcsolatos kérdések egyeztetése szükséges, üzembe helyezés előtt „Közúti Ellenőrzés Traffic Control” tábla kihelyezését kell kezdeményezni a közút kezelőjénél, amíg a tábla nincs kihelyezve, addig sebességmérés nem végezhető” – tették hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában