Bontanak

2022.10.17. 14:00

Már romokban hever a Dayka-átkötés

Különösen érdemes odafigyelni annak az autósnak, aki Miskolcon a Meggyesalja, Rácz György, Petőfi utca környékén akar áthaladni a belváros felé, vagy onnan Diósgyőr irányába.

SZB

Fotó: Ádám János

Az Y-hidat leszámítva Miskolc legnagyobb közlekedési infrastrukturális beruházása az az útépítés, amelyet Dayka-átkötés néven ismert meg a nagyközönség. A terv évekkel ezelőttre nyúlik vissza és szorosan összefügg a mindenkori önkormányzatok azon törekvésével, hogy a Szent István tér kiterjesztésével az Avas felé egy igazi főteret lehessen kialakítani Miskolc, a miskolciak számára. Ehhez azonban az átmenő - jelenleg igen nagy - gépjárműforgalmat el kell terelni valamerre, hogy a terület mentesüljön a közúti közlekedés nyűgjeitől. Erre találták ki a Dayka-átkötést, azaz a belvárost Diósgyőr felől "lezáró", az északi tehermentesítő útból kiinduló Dayka Gábor utca meghosszabbítását egészen a Meggyesalja utcáig. A tervezők szerint ez arra (lesz) jó, hogy a forgalmat, még mielőtt beérne a közvetlen belvárosba, áttereljék a városrész északi oldalára. Ezzel valósulna meg a tehermentesítés. 

Bontottak, hogy építhessenek 

Maga a főtér egyelőre csak az elmékben létezik és néhány tervtanulmány tartalmaként, ám a Dayka-átkötés megépítése túlélte az önkormányzati választásokat és a jelenlegi városvezetés is fontosnak találta az előző vezetés által elindított projektet. Szükség volt a költségterv átalakítására és pályázati pénzek átcsoportosítására, de végülis idén tavasszal tevőlegesen is megkezdődhetett az 1,8 milliárd forintos projekt végrehajtása.  

Épületek egész sorát kellett lebontani, hiszen a Dayka Gábor utca folytatásának útjában tucatnyi építmény - lakóház, közintézmény, irodaház - volt. 

Mára az építők elvégezték a szükséges rombolás dandárját. A Dayka-átkötés útjában lévő rész mára romokban hever, és folyamatosan szállítják el a nagy mennyiségű bontási törmeléket. Ha végeztek, kezdődhet az útépítés.

Korlátozások, lezárások 

A projekthez tartozik több közmű áthelyezése is. Ezek a munkák rendesen megváltoztatták a terület forgalmi helyzetét. A belváros felől a Kálvin János utca leszűkül egy sávra. A Meggyesalja utcán Diósgyőr irányából érkezők számára megszűnt a balra kanyarodás  a Kálvin János utcán. 

A felfordulást a közlekedők annak reményében elviselik, hogy a majdan kialakítandó új forgalmi rend is az ő javukat szolgálja. Addig marad a türelem... 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában