Energiaválság

2022.10.07. 07:00

Kitartanak, amíg csak lehet

Az önkormányzati fenntartású intézmények nagyobb veszélyben vannak.

DA

Az Ady művelődési ház számtalan programot szervez az érdeklődőknek

Fotó: Vajda János

Az energiaválság a kulturális intézmények, művelődési házak nagy részét nehéz helyzetbe hozta megyénkben. Többen kénytelenek korlátozni a működésüket, vagy teljesen bezárni. „Átmenetileg nem lesz látogatható Miskolcon a Gárdonyi Géza Művelődési Ház, illetve a Vasgyári Közösségi Ház. A Görömbölyi Közösségi Házban pedig kizárólag projektrendezvények megtartására nyílik lehetőség” – adta hírül közleményében a miskolci városháza nemrégiben.

Nem tudnak kinyitni

A Vasgyári Közösségi Ház például felújítás alatt áll, így már korábban bezárt.

– Nagyon sajnálom, hogy nem tudunk kinyitni a téli időszakban, de már most készülünk az újranyitásra – osztotta meg Pál Mónika, a Vasgyári Közösségi Ház intézményvezetője. – A korábban nálunk működő közösségek nagy része az Ady Endre Művelődési Házban kapott helyet. Ezek leginkább nyugdíjas, vagy tematikus klubok, illetve az idős közösségekhez tartozó amatőr művészeti csoportok. Egyedül a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete Senior Klubjának nem tudtuk megoldani a helyét, mivel nekik akadálymentesített környezetre van szükségük. Úgyhogy ők egyénileg a Corvin utcára költöztek. Személy szerint én továbbra is felügyelem a közösségek működését. Emellett rengeteg munkát kaptam a városi rendezvények szervezésében. Jelenleg a 28. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozót szervezem. Az Adyban az idősek hónapja apropóján szervezünk október 24-én egy nagyszabású operett estet, ahová meghívjuk majd a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. összes telephelyén működő nyugdíjas klubot.

Fokozatos bezárás lehet

A miskolci VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház nem városi fenntartásban működik, így bár korlátozásokkal, de egyelőre nem tervezi a bezárást.

– Még nem tudjuk, hogy az első energiaszámláink, hogyan fognak alakulni, de csak a legvégső esetben zárunk be – jelentette ki Gőz Melinda, a Vörösmarty Művelődési Ház vezetője. – Hogyha szorít a cipő, akkor első körben megpróbáljuk egy napra betenni a csoportjaink próbáit. Amennyiben ez nem sikerül, akkor lehetséges, hogy kénytelenek leszünk mellőzni ezeket. A második lépésben a szabadidős közösségeket kérjük majd meg, hogy próbáljanak más helyet találni maguknak. A terembérlőket, a hétvégi bálokat mindenképpen szeretnénk megtartani, hiszen ez bevételt jelent az intézménynek.

Korszerűsítik az épületet

A vidéki művelődési házak nagyban függnek támogatóiktól. Aki teheti átalakít, vagy részben korlátozza a tevékenységét.

– Az önkormányzat még nem foglalt állast azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a sorsunk. Valószínűleg kénytelenek leszünk korlátozásokat bevezetni – tájékoztatott Lévai Ákos, a Radvánszky Béla Művelődési Ház és Könyvtár vezetője Sajókazán. – Mivel energetikai korszerűsítés alatt áll a művelődési ház épülete, jelenleg nem tudunk fűteni. A pénztárunk hétfőtől péntekig 7.30-tól 16 óráig munkaidőben a Radvánszky-kastélyban működik, amely egész évben rendelkezésre áll nagyobb rendezvények, kiállítások, esküvők, vagy halotti torok szervezésére. Ezenkívül a helyi nyugdíjas szervezet tagjai tartanak a művelődési házban hétről hétre foglalkozásokat, akik a mai napig járnak hozzánk. Az őszi időszakban egyébként főleg bálokat szervezünk, múlt hét pénteken tartottunk szüreti mulatságot. A novemberi és az adventi pedig nagyobb részt kültéren lesz.

– Az energiaválságtól függetlenül is tervbe van véve még az idén a művelődési ház felújítása, korszerűsítése. Ez magában foglalja a tetőcserét, új napelemek felszerelését és a külső szigetelés megoldását. Így energiahatékonyabb lesz az épület a közeljövőben – mondta Sólyom Sándor, a Berentei Művelődési Ház igazgatója. – Megemelt gázszámlával eddig még nem találkoztunk, ezért valószínűleg komolyabb korlátozásra nem kényszerülünk majd. Ezt egyébként a településen működő sikeres üzemnek köszönhetjük, amely magas iparűzési adót fizet és támogatja a munkánkat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában