Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok

2022.10.01. 20:00

Kincs van a Tokaj-hegyaljai emberek kezében - fotókkal, videóval

„Amikor összecsendülnek a poharak, akkor mindig jót kívánunk a másiknak, azt mondjuk egészségedre!” - többek között ezekkel a szavakkal köszöntötte a jelenlévőket Nagy István agrárminiszter a rendezvényen.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

Szeptember 30. és október 2. között rendezik meg a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokat, mely hazánk egyik legrégebbi szüreti eseménye, hiszen 1932 óta ünneplik. A 90 éves rendezvényre idén a "Fehér borok, színes kultúra" jegyében várták az érdeklődőket Tokajba. Szombaton délután szüreti felvonulással kezdődött a hivatalos megnyitó, melyet követően a színpadon felsorakoztak a hegyaljai települések polgármesterei. A hölgyek és urak 27 község, illetve város szőlőjét adták össze ünnepélyesen, hogy abból elkészülhessen a Tokaj-hegyaljai polgármesterek bora.

Kilencven éve töretlenül

Történelmi pillanat ez, hiszen nagyon kevés olyan rendezvény van az országban, ami megélt 90 évet - mondta köszöntőjében Posta György, Tokaj polgármestere. Lázár Miklós akkori országgyűlési képviselő indította el 1932-ben a kezdeményezést, melyet az utódok méltón gondoznak – tette hozzá. 
A polgármester köszöntője után a rendezvény vendégét, Nagy István agrárminisztert megkötözték. Ez a hagyományos szokás arról szól, hogy szüretkor a gazdának elkötik a szerencséjét, hogy jövőre is jó termés legyen. A miniszter kiemelte, hogy nincs magyarabb borvidék, mint a tokaji. Nincs olyan, amelynek nagyobb hagyománya lenne, mint Tokaj-hegyaljának. Ha bárhol a világban járunk, Tokaj nevének hallatán mindenki tudja, hogy magyarok vagyunk. Hozzátette: nagy kincs birtokában vannak az itt élők, amelyet továbbra is meg kell őrizni és becsülni. A hagyományok mellett azonban azt is érdemes hangsúlyozni, hogy a legnagyobb megújuló képességgel bíró borvidékünk is a tokaji – emelte ki az agrárminiszter.

Évszázadokra előre gondolkozva

Azt mondják, hogy aki szőlőt ültet, az nem egyik napról a másikra, hanem hosszú távon gondolkodik. Aki egy birtok vagy egy borászat építésébe kezd, az nemcsak önmagának, hanem gyermekeinek, unokáinak is építi azt. Így lesz történelme, hagyománya a szőlő művelésnek, a bor készítésnek akár több száz évre visszamenőleg, mint itt Tokaj-hegyalján – fogalmazott Szentkirályi Alexandra, kormányszóvívő. Hozzátette: a Kormány is ilyen hosszú távon gondolkodik, ezért olyan beruházásokat, fejlesztéseket támogat, ösztönöz, amelyek a következő évtizedekre, de akár évszázadokra jelenthetik egy-egy térség, így Tokaj-hegyalja jövőjét is.

Tavaly tízezren, idén sem kevesebben

Ez a jubileum, a 90 év nagyon fontos a Tokaj-hegyaljai emberek számára és ha egy közösségnek van múltja, akkor jó esélyekkel néz a jövő elé - emelte ki dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője. Az is fontos évszám, amikor 2002-ben Tokaj-hegyalja csatlakozott a Világörökséghez, ez éppen 20 éve volt. A méltán híres tokai bor hozzátartozik a nemzeti identitásunkhoz és büszkék lehetünk rá. Az esemény ezt ünnepli és az a több ezer látogató is, aki hazánkból és külföldről érkezett a rendezvényre – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

A köszöntőket követően Posta György polgármester kihirdette, hogy a Tokaj főterén található Bacchus-szobor ivókútjából egy órán keresztül nem víz folyik majd, hanem bor, amelyből mindenki szabadon fogyaszthatott. A háromnapos eseményen prémium borászatok kínálata, koncertek és több helyszínen zajló számos kísérőprogram várja a látogatókat még vasárnap estig.

Fotó: Vajda János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában