Miskolci Egyetem

2022.10.07. 13:23

Felidézték a selmeci hagyományokat

Méltatták Fazola Frigyes és Henrik valamint Péch Antal munkásságát.

Jubileumi emlékülést szerveztek a selmecbányai alapítású tanszékekről a Miskolci Egyetemen pénteken. A szervezők között azok a karok és bizottságok voltak, amelyek valamilyen szinten érintettek: az egyetem Műszaki Földtudományi és Anyag- és Vegyészmérnöki Kara, az MTA Miskolci Területi Bizottsága és a MAB Metallurgiai Munkabizottsága, az OMBKE Egyetemi Szakosztálya, az MMKM Kohászati Gyűjtemény, az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány, valamint az MFT Észak-Magyarországi Területi Szervezete, Nyersanyagföldtani Szakosztálya.

Dr. Böhm József címzetes egyetemi tanár köszöntőjében felidézte a szakma nagyjainak emlékét, a Fazola Napok jelentőségét (az idei Fazola napi rendezvény épp most szombaton lesz Újmassán – a szerk.),  méltatta többek között a gyáralapító Fazola Frigyes és Henrik, valamint Péch Antal bányamérnök munkásságát. A programban egyebek mellett a több mint 250 éve alapított Bányaműveléstani Tanszékről, a 150 éves Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Tanszékről és Vaskohászattani Tanszékről hangzott el előadás és áttekintették a világ acéliparának helyzetét és kilátásait.

Dr. Böhm József 
 

A Magyar Országgyűlés 1949. évi 23. törvényében rendelte el, hogy Miskolcon Nehézipari Műszaki Egyetemet kell létesíteni. Az egyetem bánya- és kohómérnöki karra, valamint gépészmérnöki karra tagozódik”. A  bányamérnöki és kohómérnöki karok elődje 1735-től 1919-ig Selmecbányán, majd 1949-ig Sopronban működött. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában