Energiaválság

2022.10.24. 14:48

Eldőlt a Miskolctapolca Barlangfürdő sorsa – frissítve a Fidesz-KDNP véleményével

Október 28-án, pénteken reggel a megszokott időben újra kinyit az európai hírű fürdő.

SZB

Orosz Eszter MIDMAR Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató, Németh Judit Miskolci Fürdők Kft. ügyvezető, Veres Pál polgármester, Bihall Tamás BOKIK elnök, Szendrei Mihály Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnök

Fotó: Ádám János

Sikerrel járt a miskoltapolcai szállásadók és vendéglátók között a megyei iparkamara közvetítésével folytatott tárgyalás és minden akadály elhárult az elől, hogy október 28-án, pénteken reggel 9 órakor újra megnyisson az október 10-én a magas energiaárak miatt megnövekedett költségekre hivatkozva ideglenesen bezárt barlangfürdő. Ezt Veres Pál, Miskolc polgármestere jelentette be hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A városvezető kérdésünkre elmondta, hogy azt az összeget kellett előteremteni, amely ahhoz szükséges, hogy a téli szünet időszakának végéig, azaz január 8-ig szükséges a város idegenforgalmi zászlóshajójának is nevezett Barlangfürdő újbóli működtetéséhez.

65-70 millió forint

Megtudtuk, hogy 65-70 millió forintról van szó, amelynek nagy részét az önkormányzat a költségvetés módosításával nemrég életre hívott Városvédelmi Alapból finanszíroz.

Bihall Tamás, a felek közötti tárgyalások koordinálásában vezető szerepet játszó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról is tájékoztatott, hogy az érintett szállásadók és vendéglátók összességében mintegy 20 millió forinttal járulnak hozzá a Barlangfürdő működési költségeihez. Az ezzel kapcsolatos szerződéseket, a feltételek részletezésével egyenként írják alá a működtető Miskolci Fürdők Kft.-vel.

Teljes lesz a nyitva tartás

Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője elmondta, minden szolgáltatás elérhető lesz a barlangfürdőben, ami a bezárása idején megvolt benne. Naponta reggel 8 és este 6 óra között tart majd nyitva a fürdő és a gyógyászati szolgáltatások reggel 8 és 16 óra között leszenek elérhetők a megszokott rendben. A cégvezető megjegyezte, a fürdő esti bezárása után azonnal lekapcsolják a nélkülözhető energiafogyasztó berendezéseket és a világítást, hogy ezzel is takarékoskodjanak.

Veres Pál kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a megállapodást, amellyel sikerült megmenteni a város első számú idegenforgalmi desztinációját. Mindez azt is jelzi, hogy a helyi összefogásnak megvan minden létjogosultsága a város ilyen fontos ügyeiben.

Vállalkozások menekültek meg

Bihall Tamás abból a szempontból is fontosnak tartotta a döntést, hogy a városba érkező befektetők szempontjából sem mindegy, milyen viszonyokat talál. Egy ilyen fontos turisztikai elem, mint a barlangfürdő vonzó az emberek számára, de a hiánya taszító.

Szendrei Mihály, a vállalkozókat képviselő Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke szerint nagyon fontos szempont, hogy tovább tudnak működni Miskolctapolca szállás- és vendéglátóhelyei, így vállalkozások menekülnek meg a tönkremeneteltől és munkahelyeket is sikerül megőrizni.

Frissítés

Fidesz-KDNP: nyissák újra Selyemréti fürdőt is 

"Ez az ügy a miskolci vállalkozások sikere, és közben a városvezetés példátlan kudarca. Mára ugyanis kiderült, hogy a balodali városvezetés képtelen volt önerőből megoldani a Barlangfürdő problémáját és helyette a miskolci vállalkozásoknak kellett kezükbe venni a fürdő sorsát" – fogalmaz közleményében a Fidesz-KDNP. 

Hangsúlyozzák: "Ezek után nincs más hátra, mint hogy felszólítjuk a városvezetést, tanulva a Barlangfürdő példájából, szíveskedjen a Selyemréti fürdőt is újra nyitni. Mindezt annak érdekében, hogy többszáz miskolci gyermek sportolása végre megoldott legyen. Ha a megoldást nem tudják maguktól, akkor kérdezzék meg újból a miskolci vállalkozásokat és civil szervezeteket.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában