Energiaválság

2022.10.06. 20:30

A szén és az érc után fontos szerep jut az újrahasznosításnak

Egyedülálló komplex tudást ad a Miskolci Egyetem a hazai nyersanyagok feltárásához.

Fotó: VEGH CSABA

A Covid-helyzet és az orosz-ukrán konfliktus rávilágított arra, hogy az energia- és nyersanyagellátási láncok sérülékenyek. A hazai nyersanyagforrások feltárásában szeretne éllovas lenni a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara. Regionális Nyersanyagforrásaink Fórumot rendezett az intézmény a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Bizottságának székházában.
A Regionális Nyersanyagforrásaink Fórumot Bánné dr. Gál Boglárka, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, mint fővédnök nyitotta meg, aki emlékeztetett: több év kihagyás után újra összehívta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szénbányászati Klasztert, amelynek többek között szereplője a Technológiai és Ipari Minisztérium és annak a témáért felelős háttérintézménye, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, valamint a hazai lignittermelés növeléséért felelős miniszteri biztos, Riz Gábor országgyűlési képviselő is. Magyarországon pedig megyénk rendelkezik a legnagyobb szénvagyonnal. A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar részéről adott a komplex és komplett tudás- és kutatóbázis, Borsod-Abaúj-Zemplén megye területe pedig a kutatás tárgya. Ezt egészíti ki az évek során összegyűlt tudásvagyon, amellyel a különböző iparági szervezetek és a minisztériumi háttérintézmények rendelkeznek. Az eredményeket az energiaválságban elő kell venni, meg kell vizsgálni, hogy hasznosíthatók legyenek céljaink elérésében, hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka.

Felértékelődött hulladék

Prof. Dr. Mucsi Gábor azt emelte ki: országosan egyedülálló az a kompetencia, amellyel a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara bír. Ahogy az anyag és energia nem vész el, csak átalakul, igaz ez a földtudományokhoz kötődő szakmákra is. A bányászat is folyamatosan átalakult, megújult az évszázadok során. Amíg korábban a szén és az érc voltak a legfontosabb ásványkincsek, stratégiai nyersanyagok, addig napjainkban ezek mellett egyre nagyobb szerep hárul a hulladékok, mint másodlagos felhasználású anyagok újrahasznosítására. A hulladékbányászat, a szelektív bányászat, az innovatív nyersanyagelőkészítés, modern kohászati műveletek, amik a hulladékokat nélkülözhetetlen nemzetgazdasági szempontból fontos haszonanyaggá alakíthatók át akár a high-tech ágazatok, vagy az építőipar számára.

Mucsi Gábor | Fotós: Miskolci Egyetem

A modernkori kihívásokra olyan válaszokat lehet adni, mint a tiszta szén technológiák, a körforgásos gazdaság, a hulladékhasznosítás, a fenntartható fejlődés, amely területen a Miskolci Egyetem egyedülálló komplex tudással, jól felszerelt laboratóriumokkal, nemzetközileg is elismert oktatókkal kompetens területként várja az együttműködő partnereket, foglalta össze a Műszaki Földtudományi Kar dékánja.
A rendezvényt Riz Gábor ózdi országgyűlési képviselő, a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos előadása zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában