Tíz éve adható plazma

2022.10.03. 19:00

A plazmaadók és a plazmaterápiák a figyelem központjában októberben

Tizedik éve ünnepeljük a Nemzetközi Plazmaadó Hetet, Miskolcon is adható plazma.

ÉM

Immár tíz éve, hogy október első hetében – idén október 3. és 7. között – tartják a Nemzetközi Plazmaadó Hetet, amelynek célja, hogy felhívja a világ közvéleményének figyelmét a plazmaadás fontosságára, növelje a plazmaadók elismertségét és rávilágítson arra, hogy egyes betegségcsoportokban a plazmaalapú terápiák nélkülözhetetlenek. A Nemzetközi Plazmaadó Héten számos, a plazmaadásban és a plazmaalapú terápiákban aktív szereplő igyekszik minél több embert elérni az üzeneteivel, azzal a céllal, hogy növeljék az önkéntes plazmaadók számát.

A vérplazma a vér mintegy 55 százalékát kitevő folyékony alkotóelem, amelynek 90 százaléka víz, 2 százaléka zsír és hormonok, 8 százaléka pedig fehérjékből áll. A plazmafehérjék igen értékesek a gyógyszeripar számára, létfontosságú gyógyszerek is készülnek belőlük.

Hatvanéves korig

 évente több ezer ember kezelése folyik plazmaalapú készítményekkel. "Vérplazmaalapú terápiákra és plazmából készült gyógyszerekre, termékekre számos helyzetben szükség van” – mondja Dr. Nyerges Judit, a BioLife Plazma Hungary Kft. ügyvezetője. „Bizonyos veleszületett vagy szerzett betegségek esetén, mint például a hemofília, a primer immunhiány vagy a hepatitis B, folyamatos kezelésre van szükség a beteg túléléséhez és életminőségének biztosításához, de plazma szükséges a műtétek során használt fibrinragasztó és a tetanusz elleni vakcina előállításához is. A balesetek, műtétek okán bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy plazmaalapú készítményre van szüksége. Ezért létfontosságú a vérplazma folyamatos biztosítása.” 

 


„Nagykorú, de hatvanévesnél nem idősebb egészséges emberek adhatnak plazmát. A donorok egészségének védelme prioritást élvez, ezért minden jelentkező orvosi szűrésen esik át, és a későbbiekben is, ha rendszeres donor válik valakiből, minden donáció előtt sor kerül bizonyos vizsgálatokra” – magyarázza Dr. Nyerges Judit. „Mivel a vér fontos összetevői azonnal visszakerülnek a donorhoz, egy egészséges ember számára nem megterhelő a plazmaadás, és a szervezet átlagosan 72 óra alatt pótolja a levett plazmát. Egy évben akár 45-ször is adhat plazmát egy donor.“
A BioLife, a világ egyik vezető plazmaközpont-hálózata 10 világszínvonalú plazmaközponttal rendelkezik Magyarországon, amelyek idén ősztől működnek BioLife név alatt. A BioLife Plazma Hungary Kft. a Takeda-csoport tagja, jelenleg 10 plazmaközpontot működtet Magyarországon az alábbi városokban: Budapest, Pécs, Eger, Kecskemét, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában